Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Verdachten kunstroof beginnen rechtszaak tegen Rotterdam

Cultuur

Redactie

Een van de verdachten wordt de rechtszaal binnen geleid in Boekarest, half augustus. © EPA

De verdachten van de kunstroof in Rotterdam beginnen zelf een rechtszaak tegen de gemeente Rotterdam en de Kunsthal. Advocaat Catalin Dancu zei dat dinsdag namens de verdachten. Zij moeten later op de dag voor de rechter in de Roemeense hoofdstad Boekarest verschijnen wegens de kunstroof.

De rechtszaak tegen de zes verdachten werd al twee keer opgeschort, op 13 augustus en op 10 september. Volgens Dancu valt het de gemeente Rotterdam en de Kunsthal te verwijten dat het huidige proces niet op rolletjes loopt. Hij doelt onder meer op stukken die niet op tijd naar Roemenië zijn verstuurd. Dancu verwijt de Nederlanders 'narcistisch gedrag' in de zaak, omdat ze bij alles wat misgaat, de schuld bij de Roemenen leggen.

De zes verdachten worden ervan beschuldigd dat ze een rol hebben gespeeld bij de diefstal en verduistering van zeven waardevolle schilderijen uit de Kunsthal in Rotterdam. Die werden op 16 oktober vorig jaar gestolen en naar Roemenië gebracht om te verhandelen. Het zijn doeken van onder anderen Paul Gauguin, Claude Monet, Henri Matisse en Pablo Picasso. Een van de zes verdachten is nog spoorloos.

Volgens Dancu waren de kunstwerken zeer slecht beschermd. 'Ik sluit daarom niet uit dat het om kopieën ging.'

Deel dit artikel