Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Van deze performance die het Stedelijk kocht, mag je geen foto's maken

Cultuur

Henny de Lange

Te midden van het publiek doen de uitvoerenden dansjes en zingen ze liedjes. © rv
De aanwinst

Dit keer geen aanwinst die je aan de muur kunt hangen of neerzetten in een museumzaal. Het Stedelijk Museum Amsterdam kocht het werk 'This Variation' (2012) van Tino Sehgal (1976). Daarvan mag niets worden vastgelegd, heeft de kunstenaar bepaald. 

Bij de (mondelinge) overdracht in het bijzijn van de kunstenaar was er dan ook niets te zien.

Lees verder na de advertentie

Sehgal zal het er waarschijnlijk ook niet mee eens zijn dat hier toch een foto staat van de aanwinst. Die is gemaakt toen This Variation in 2015 werd uitgevoerd in het Stedelijk Museum. Je zou het een performance kunnen noemen, al mag dat ook niet van de kunstenaar, die zelf spreekt van 'geconstrueerde situaties'. Dat klinkt saai en niet als een aanbeveling, terwijl het project het hele jaar voor reuring zorgde op de museumvloer en voor enthousiaste reacties van het publiek. Elke maand stuurde Sehgal een aantal mensen de zalen in, zowel ervaren Sehgalvertolkers als door hem geïnstrueerde schoolkinderen en andere figuranten. Te midden van het publiek voerden ze dansjes uit, zongen ze of neurieden ze liederen. Ook ontstonden er spontane discussies met bezoekers. Het onderdeel This Variation werd in juni uitgevoerd, in coproductie met het Holland Festival.

Er gelden strenge voorschriften voor het uitvoeren van de performance

Het kunstproject, dat met steun van onder meer het Mondriaan Fonds is gekocht, is in de loop van volgend jaar of in 2019 weer te zien. Het museum heeft zich verplicht om het werk met enige regelmaat uit te voeren. Daarbij gelden strenge voorschriften. Sehgal wil dat dat altijd onder zijn begeleiding plaatsvindt. De 24 dansers die ervoor nodig zijn, moeten kunnen rekenen op een fatsoenlijke betaling. De uitvoering dient minimaal drie aaneengesloten weken te duren tijdens alle uren die het museum open is. En dan moet het museum er ook nog op toezien dat bezoekers geen foto's of filmpjes verspreiden via de sociale media. Dat maakt het al met al een behoorlijk prijzige aanwinst wat betreft onderhoud. Het museum heeft dat graag over voor een publiekstrekker.

Lees hier meer afleveringen van De Aanwinst

Deel dit artikel

Er gelden strenge voorschriften voor het uitvoeren van de performance