Van Abbemuseum moet extra bezuinigen

cultuur

Redactie

(Re)Collection of Togetherness- stage 3' van Tintin Wulia is te zien op de expositie 'Be(com)ing Dutch' in het Van Abbemuseum in 2008. © ANP

De gemeente Eindhoven wil structureel nog meer gaan besparen op het Van Abbemuseum. Vorig jaar ingevoerde bezuinigingen worden verder verhoogd en het museum moet zelf zorgen voor meer bezoekers en meer fondsen aanboren. In totaal lopen de bezuinigingen op tot enkele honderdduizenden euro's.

Eindhoven schrijft dat in de meerjarenbegroting die maandagavond is gepresenteerd.

In 2016 wil de gemeente structureel 2,5 ton per jaar minder bijdragen aan het museum. Er gaat nu jaarlijks ongeveer 4,5 miljoen euro naar het museum.

Het Van Abbemuseum moet het tekort op bezoekersinkomsten inlopen. Verder wordt gewerkt aan verhuur van museumruimte, commerciële exploitatie van de collectie en advieswerk.

Het museum moet voor een succesvolle programmering zelf jaarlijks 800.000 euro binnenhalen bij sponsors of fondsen, aldus de gemeente. Vanwege de slechte economische situatie gaat de gemeente ervan uit dat dat volgend jaar nog niet gaat lukken. Eindhoven houdt rekening met een gat van een half miljoen euro in 2013.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie