Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Uncool Toto is hipper dan ooit

Cultuur

Joris Belgers

Toto-zanger Steve Lukather. © rv
Liedje van de week

Mooi hoe een band anno 2017 met nieuw werk erin slaagt nog zó gedateerd te klinken. Deze week verscheen 'Alone', de eerste nieuwe van Toto waarmee de Amerikaanse softrockers hun 40-jarige jubileum inluiden. 

Lekker melodietje, maar die vettig stuwende bas, die hoeveelheid galm over de stem van zanger Steve Lukather en die emmer reverb die over de drums is gekieperd kan al sinds 1992 niet meer. Niet cool. Allerminst hip.

Lees verder na de advertentie

Klopt, grinnikte zanger Lukather in een interview met Billboard. "Toto was nooit cool. We waren de antithesis van cool."

Maar is dat wel zo? Want het lijkt erop alsof Toto nooit hipper was dan nu. Daarmee is dit nummer een goede reden om eens over de mysterieuze wederopstanding van dat ándere Toto-nummer te schrijven. 'Africa' is 35 jaar oud, maar populairder dan ooit. Het komt op elk hip hoofdstedelijk huisfeestje wel voorbij, er is een twitterbot die continu Africa-teksten spuwt, er is een website die voortdurend de videoclip afspeelt, er verschijnen nog altijd remixen.

Africa is meer een gevoel dan een nummer, schrijft Motherboard. Een ander filosofeert dat we terugverlangen naar hyperoprechtheid, vermoeid als we zijn door de gekke tijden waarin we leven en niet langer ironie als schild willen gebruiken. En oprechter dan Africa krijg je het niet.

Lukather had nooit gedacht dat zijn band veertig jaar nadat ze in Los Angeles begonnen zo groot zou zijn, zei hij. Dat wordt wat, in maart. Staat de Ziggo Dome vol hipsters en millennials. Bij Toto. Het internet doet soms gekke dingen.

Deel dit artikel