Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Timing is belangrijk bij het zinnetje 'Of zeg ik nu iets heel naars?'

Home

Ton den Boon

© anp
Taal

Had nu toch maar dat geweer gekocht', schreef iemand op Twitter, 'of zeg ik nu iets heel naars?' Het is een zinnetje dat in geschreven taal - in de krant én op internet - bijna niet te vinden is, maar in conversaties heb ik het al een paar keer gehoord: 'Anders verkoop je toch gewoon de auto. Of zeg ik nou iets heel naars?'

Het is een vraag die altijd volgt op een uitspraak die eigenlijk niet door de beugel kan of op een suggestie die een ander nou net niet had willen horen. Vooral in het laatste geval is 'Of zeg ik nu iets heel naars?' vilein.

Lees verder na de advertentie

Timing is belangrijk: hoe langer de pauze voor 'Of zeg ik nu iets heel naars?', hoe effectiever. De zin benadrukt dan in welke vervelende situatie de gesprekspartner verkeert.

Anders verkoop je toch gewoon de auto. Of zeg ik nou iets heel naars?

Wie 'Of zeg ik nu iets heel naars' zegt, weet namelijk dondersgoed dat hij zojuist zout in de wonde heeft gestrooid. En met zijn vraag wrijft hij dat zout nog even in.

Retorische vraag

Een antwoord wordt niet per se verwacht: 'of zeg ik nu iets heel naars?' is een retorische vraag. Wie wel reageert, reageert als door een wesp gestoken en doet daarmee waarschijnlijk vooral de vraagsteller een plezier. Als die het althans prettig vindt zijn slachtoffer even te zien lijden.

Voor dat lijdend voorwerp kan het lijden overigens heel functioneel zijn. Wie hardhandig geconfronteerd wordt met de onaangename gevolgen van een verkeerde keuze of handeling in het verleden, realiseert zich immers in één keer in welke situatie hij is komen te verkeren en bijt zo meteen door de zure appel heen.

Op de lange termijn voorkomt dat een zeurende pijn. tdb@taalbank.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel

Anders verkoop je toch gewoon de auto. Of zeg ik nou iets heel naars?