Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Tien keer culinair genieten langs de westkust van Zweden

Cultuur

Karin Luiten

West Zweden voor zomertijd © Karin Luiten

Dennenbomen, havervelden, roze rotsen, rode huizen, water en eilandjes, dat is de westkust van dat grote Scandinavische land, tussen Gotenburg en Noorwegen.

1Kasteel

Lees verder na de advertentie

Een kasteel als een plaatje, het hagelwitte Läckö Slott (lacko-slott.se), met z’n stoere torens en rode daken tegen een helblauwe lucht. Erachter het grootste meer van Europa dat elke winter stijf bevroren schijnt te zijn.

Binnen is het fijn dwalen door alle kruip-door-sluip-doorkamers met barok beschilderde muren en plafonds en krakende houten vloeren.

We mijmeren over het water en willen hier nooit meer weg

Vergeet vooral de moestuin niet, 28 jaar geleden begonnen door tuinman Simon Irvine en intussen een oase van sierlijk swingende rijen groente, sla, fruit en kruiden. Volop vogels, vlinders en hommels, vooral bij de wilde bloemen en distels, want alles wat mooi is, mag van Simon blijven staan. Knoop vooral een praatje met hem aan, dan laat hij van alles proeven.

© Karin Luiten

2Nordic cuisine

Lokaal, uit de natuur en van het seizoen, daar is de Scandinavische keuken de laatste jaren beroemd om. Groente, zeewier, paddestoelen, bessen en onkruid zijn overal doorgedrongen.

Neem kok Stefan Söderholm. Die haalt alle ingrediënten uit de moestuin van Läckö Slott, om ze vervolgens te serveren in zijn pal ernaast gelegen restaurant Hvita Hjorten. Vandaag staat er snoekbaars op het menu, uit het meer uiteraard, met aardappelmousseline en een schuimige roomsaus met zojuist geplukte zuring. Plus een verrukkelijk assortiment (blad)groenten.

Zo puur en vers, met stip het lekkerste bordje eten van de hele reis.

© Karin Luiten

3Vis

Wie geen vis blieft, heeft hier in West-Zweden een probleem. Alles wat zwemt in de lokale wateren, wordt geserveerd, inclusief mosselen, oesters, kreeften en langoustines. En vergeet de haring niet, op talloze manieren (tip: de zesvoudige haringproeverij Sillplankan bij Salt & Sill). Populair zijn ook Gubbröra, een lekker smeuïge eiersalade met ansjovis en de blauwe tubes met Kalles Kaviar, zout-zoete kabeljauwkuit voor op gekookte eieren. En dat alles met dille, heel veel dille.

4Seafood safari

Ga vooral het water op, zoals met Lars en Adriaan die mosselsafari’s organiseren vanuit Lysekil

Lars maakt zoveel oesters open als we maar willen

(lysekilsostronomusslor.se). Op een vissersbootje uit 1952 tuffen we door de diepblauwe wateren waar de roze rotsen zo mooi bij afsteken. Even verderop is de mosselkwekerij waar de zwarte schelpen aan lange touwen in de fjord hangen, gulzig bekeken door de vele eidereenden. Even verderop zijn ook oesterbanken, zowel met lokale platte oesters als de overal oprukkende Japanse. Dit gebied is al 250 jaar bij Lars in de familie, inclusief eilandje met zelfgebouwde hut. Daar maakt hij zoveel oesters open als we maar willen en kookt hij met wat groente, room en wijn een lekkere pan vol mosselen. Daarna is er koffie met door zijn vrouw gebakken taart. We mijmeren over het water met aalscholvers, speuren naar zeehonden en willen hier nooit meer weg. “Dit is het goede leven”, beaamt Lars.

© Karin Luiten

5Geen haast

Zou het komen door de vele snelheidscamera’s? Of dat je overal maar 80 mag? Of die tractor waar je ook op de ‘snelweg’ steevast achter belandt? Feit is dat je hier geen haast moet hebben, maar dat heeft zo te zien ook niemand. De bewoners zijn relaxed, de sfeer is ongedwongen en dat Zweeds klinkt ook al zo blijmoedig, om te beginnen met overal de begroeting ‘Hej!’. Binnen no time bent u hier helemaal ontstresst, let maar op. En dat komt goed uit, want vanwege al die fjorden en inhammen moet u vaak omrijden. Tip: er zijn allerlei (gratis) autoferry’s die weliswaar soms meer tijd kosten, maar is dat niet het ultieme vakantiegevoel, zo’n boottochtje?

6Kaas

Zweden zijn dol op kaas, ze serveren het zelfs bij haring en garnalen. Toch komt veel kaas uit het buitenland, een doorn in het oog van Sofia die de kaashandel van haar moeder Sivan runt. De kaasmakerij zit al sinds 1875 in de familie, maar in plaats van zelf maken zijn ze nu gespecialiseerd in kaas inkopen en die dan vakkundig laten rijpen. Heerlijke kazen, allemaal lokaal, allemaal anders. Ze ogen jong door de bedrieglijk lichtgele kleur, maar wat een smaakweelde. Sivans Osthandel (sivansost.se) zit in the middle of nowhere, maar is beslist de reis waard.

Er is een leuk café met terras (open van 14-20 uur), en naast uiteraard kaas verkopen ze ook zelfgebakken brood en ronduit verrukkelijk knäckebröd.

© Karin Luiten

7Leuke dorpjes

Zo pittoresk maakt u het zelden mee. De kust van Bohuslän zit vol leuke havenplaatsjes met dobberende bootjes. En dan die huizen! Variërend van simpele rode, elegant met wit afgebiesde boothuisjes tot fondantkleurige Pippi Langkousvilla’s, maar dan wel piekfijn onderhouden. Met stip op één: het dromerige vissersdorp Fiskebäckskil, vol wandelpaadjes en doorkijkjes naar zee. Hier wilt u meteen blijven wonen.

8Buitenleven

Zweden doen niet moeilijk over een spatje regen; hup naar buiten allemaal, wandelen, fietsen, kayakken, zeilen. De winters zijn streng, maar de zomers vaak mooi, en anders hebben ze op elk terras dekentjes voor als het toch fris optrekt. Wandelmogelijkheden te over, zoals bij Ramsvik, waar u kunt wandelklauteren over de roze rotsen, met fenomenale uitzichten over zee. Ook een aanrader is Pilane (pilane.org). Een grafveld uit de Neolitische periode, met bijbehorende grafheuvels en steencirkels, maar in de zomer is het vooral een beeldentuin met elk jaar nieuwe kunstwerken, waar de schapen doodgemoedereerd tussendoor kuieren.

© Karin Luiten

9Slapen en eten

Bijzonder overnachten kan op tal van plekken. Bjertorp Slott (bjertorpslott.se) is een landgoed uit 1914, met beeldschone kamers en dito badkamers, Slipens (slipenshotell.se) biedt smaakvolle moderne kamers midden in de lekker rommelige haven van Fiskebäckskil. Salt & Sill (saltosill.se) is een drijvende doos met compacte kamers van waaruit u meteen de zee in kunt plonzen, inclusief memorabel uitzicht vanaf het zonneterras op het dak.

Naturum Viktoriahuset (naturum.lackoslott.se) is een fraai vormgegeven houten hotel pal naast het Läckö Slott, met eigen strandje aan het meer. Alle vier hebben ze een uitstekend restaurant.

10Fika

Last but not least, dit is natuurlijk het land van de fika, de koffiepauze-met-iets-lekkers, maar daar vertel ik u alles over in dit artikel.

Lees ook:

Zeilen langs Noorse fjorden met ski's aan je rugzak gebonden
In Scandinavië een heuse hit: door de fjorden zeilen naar besneeuwde bergen en die op toerski’s beklimmen. Sinds vorig jaar organiseert het grootste Noorse zeilschip z’n eigen ski & sail.

Lees ook:

Zes Geheimtipps voor Frankrijk: Dat ene gehucht waar toeristen nog een belevenis zijn
Bestel nooit andouillette en ga wél even langs bij een gebalsemd lichaam: verrassende tips van lezers voor een vakantie in Frankrijk.

Deel dit artikel

We mijmeren over het water en willen hier nooit meer weg

Lars maakt zoveel oesters open als we maar willen