Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Thomas in 'La Prière' is overdonderend, maar zijn worsteling komt niet uit de verf

Cultuur

Belinda van de Graaf

Anthony Bajon (op de voorgrond) als biddende drugsverlaafde in La Prière. © TR BEELD
recensie

La Prière
Regie: Cédric Kahn
Met Anthony Bajon, Louise Grinberg en Hanna Schygulla
★★★☆☆

De 24-jarige Franse acteur Anthony Bajon was een van de verrassingen van het filmfestival van Berlijn, waar hij eerder dit jaar werd uitgeroepen tot beste acteur. Zijn optreden als de jonge heroïneverslaafde Thomas die aanspoelt in een klooster annex afkickkliniek in de Franse Alpen is overrompelend goed. 

Lees verder na de advertentie

Thomas heeft iets van een wild dier. Hij praat nauwelijks, slaat om zich heen en vlucht in eerste instantie weg voor het geïsoleerde leven hoog in de bergen, waar hij met andere jonge verslaafden wordt onderworpen aan strenge regels, en een dieet van bidden en hard werken in de buitenlucht. 

Thomas’ uiteindelijke keuze komt zo toch een beetje uit de lucht vallen

Romance

Maar geleidelijk begint hij te ontdooien. Voor het eerst ervaart hij wat het is om samen te leven. De camaraderie die tussen de jongens ontstaat, is een van de speerpunten in de regie van de Franse regisseur Cédric Kahn. Iets minder geloofwaardig is de romance met de mooie jonge architecte uit het dorp, maar hiermee kan Kahn wel een klassiek dilemma aankaarten: geeft Thomas zich in het vervolg over aan het klooster of de aardse liefde? De obsessie waarmee hij zich aanvankelijk in het religieuze leven stort, werpt de vraag op of het niet ook een verslaving is, een vlucht uit het hier en nu. 

Thomas – die niet voor niets de naam van de ongelovige apostel kreeg – worstelt ermee. En toch komt zijn innerlijke strijd niet helemaal uit de verf. Kahn blijft vaak hangen aan mooie landschapsplaatjes of aan een gastoptreden van de Duitse diva Hanna Schygulla als Zuster Myriam. Thomas’ uiteindelijke keuze komt zo toch een beetje uit de lucht vallen.

Lees hier meer filmrecensies. 

Deel dit artikel

Thomas’ uiteindelijke keuze komt zo toch een beetje uit de lucht vallen