Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

The Old Man and the Gun laat je heerlijk mijmeren over al het moois dat Robert Redford heeft gemaakt

Cultuur

Remke de Lange

© filmdepot
recensie

The Old Man and the Gun
Regie: David Lowery
Met Robert Redford, Sissy Spacek, Casey Affleck
★★★★☆

Lees verder na de advertentie

‘The Old Man and the Gun’ is de laatste titel die hij aan zijn omvangrijke oeuvre toevoegt. En wat een mooie film om mee af te sluiten. Niet alleen omdat dit verhaal over een beroepscrimineel zo lichtvoetig en charmant is. Ook omdat ‘The Old Man and the Gun’ een speelse terugblik op Redford zelf is geworden.

Hij speelt Forrest Tucker, een dief die op zijn vijftiende voor het eerst in de gevangenis belandde en ontsnapte. Dit patroon zou hij zijn hele leven blijven herhalen. Zestien ontsnappingen, waaronder ludieke en spectaculaire. In 2000 kreeg Tucker op zijn tachtigste de laatste veroordeling, vier jaar later overleed hij – achter de tralies. 

Schrijver-regisseur-editor David Lowery (‘A Ghost Story’) baseerde zich op een artikel in The New Yorker over de bejaarde bankovervaller voor deze relaxed kabbelende film, waarin Redford stijlvol gekleed in pak, das en hoed banken binnenloopt, rustig zijn buit inpakt en glimlachend weer naar buiten wandelt. Zijn wapen zien we nooit.

Met veel gevoel voor ironie zet Lowery twee mannen tegenover elkaar die ook maar gewoon hun boterham verdienen

‘Hij was zo hoffelijk’, ‘Wat een aardige man’, zeggen bankmedewerkers achteraf beduusd tegen de politieman (Affleck) die zich vastbijt in de zaak. Diens zoektocht naar Tuckers verleden verweeft de filmmaker met oud beeldmateriaal van Redford en dat werkt geweldig. De film roept herinneringen op aan Redford-klassiekers als ‘The Sting’, ‘Butch Cassidy and the Sundance Kid’ en ‘Jeremiah Johnson’, over mannen die zichzelf buiten de samenleving plaatsen en toch op onze sympathie kunnen rekenen. Heerlijk om zo te mijmeren over al het moois dat de filmster, activist en oprichter van het invloedrijke Sundance Film Festival heeft nagelaten.

Ondertussen zet Lowery met veel gevoel voor ironie twee mannen tegenover elkaar die ook maar gewoon hun boterham verdienen. Sommige mensen zijn politieagent, andere bankovervaller. Een keer raden wie het meeste plezier in zijn werk heeft.

Vind hier de nieuwste films besproken door onze recensenten.

Deel dit artikel

Met veel gevoel voor ironie zet Lowery twee mannen tegenover elkaar die ook maar gewoon hun boterham verdienen