Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

The Kindergarten Teacher is een psychologische thriller op de kleuterschool

Cultuur

Belinda van de Graaf

Kleuterjuf Lisa (Maggie Gyllenhaal) en haar bijzondere leerling Jimmy (Parker Sevak). © *
filmrecensie

The Kindergarten Teacher
Regie: Sara Colangelo. Met Maggie Gyllenhaal, Parker Sevak en Gael García Bernal.
★★★☆☆

Lisa Spinelli is getrouwd, moeder van twee smartphone-tieners en al twintig jaar kleuterjuf in de slaperige New Yorkse wijk Staten Island. Het leven kabbelt voort, zonder hoogte- of dieptepunten. Lisa heeft wel dromen over een artistiek leven. 

Lees verder na de advertentie
Juist als je denkt dat er iets moet gebeuren in Lisa’s leven, staat Jimmy op, een vijfjarige kleuter die uit zijn hoofd een betoverend gedicht opzegt

In de avonduren gaat ze naar een poëzieklasje. Maar ook daar valt ze niet op. Haar gedichten zijn weinig origineel. Maggie Gyllenhaal, de koningin van het lome acteren, compenseert Lisa’s onzichtbaarheid met fleurige outfits en bijpassende sieraden. 

En juist als je denkt dat er iets moet gebeuren in Lisa’s leven, staat er een vijfjarige kleuter op, Jimmy, die uit zijn hoofd een betoverend gedicht opzegt. Lisa schrijft het op en maakt er de blits mee in haar poëzieklas. Haar leraar, gespeeld door Gael García Bernal, valt als een blok voor haar. 

Psychologische thriller

Jimmy blijkt een orakel waar Lisa dankbaar gebruik maakt. Ze ontwikkelt voor het jongetje een obsessie die steeds griezeliger vormen aanneemt. ‘The Kindergarten Teacher’ ontwikkelt zich als een psychologische thriller. Lisa raakt ervan overtuigd dat ze Jimmy’s creatieve talent moet ontwikkelen en bewaken en verliest de realiteit geleidelijk uit het oog. 

Commentaar op de materialistische samenleving die interesse in schoonheid zou hebben verloren en creatieve geesten aan hun lot zou overlaten, zit in het drama verweven. Maar wat blijkt nu? The Kindergarten Teacher is een remake van een Israëlische film die een paar jaar terug, onder dezelfde titel, een klein festivalhitje was. De New Yorkse regisseuse Sara Colangelo speelt zelf leentjebuur.

Elke week worden de nieuwst films besproken door onze recensenten. U leest de recensies hier.

Deel dit artikel

Juist als je denkt dat er iets moet gebeuren in Lisa’s leven, staat Jimmy op, een vijfjarige kleuter die uit zijn hoofd een betoverend gedicht opzegt