Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Steeds De Nachtwacht, maar altijd weer anders

Cultuur

Hans Nauta

Nachtwacht Research Project in museum Verbeke Foundation in Kemzeke (bij Antwerpen). Info: www.nrpworldwide.nl en www.verbekefoundation.com. Op Trouw TV vertelt Liz Tuythof over haar Nachtwacht vol vrouwen. Zie www.trouw.nl/video

In 2003 verhuisde het driftig verbouwende Rijksmuseum in Amsterdam ’De Nachtwacht’ van Rembrandt van Rijn naar de Philipszaal. Maar niet voordat die opzienbarende klus eerst enige malen gerepeteerd was met een ’nepdoek’ op ware grootte. Die kopie kwam later terecht bij beeldend kunstenaar Aldert Mantje, die zelf ook maar eens een variant op het doek begon te schilderen. Op ’2 minuten later’ heeft hij de bekende personages iets later bevroren dan Rembrandt dat ooit had gedaan.

Dat doek was de aanzet voor een serie van twaalf variaties door hedendaagse kunstenaars, allemaal op de grootte waarop De Nachtwacht uiteindelijk bewaard is gebleven: 360 bij 436 cm. „Een monsterlijk formaat”, zegt deelneemster Liz Tuythof in de Amsterdamse loods die als atelier dient, „en wat een onmogelijke opdracht ook”, maar natuurlijk ging ze meteen aan de slag. Tuythof besloot een Nachtwacht met alleen maar sterke vrouwen te schilderen, afkomstig uit de hele wereld. Naast bekende gezichten als Hillary Clinton en Maria Callas, portretteerde ze ook haar moeder en dochter.

Opvallend fris en modern is het doek dat Menno Schenk en Adriaan Koster maakten van een futuristische ’bewakingsunit’, zoals Mantje de schietgrage robots noemt. In hun toekomst oogt Amsterdam meer als het decor van een computergame dan als oubollig toeristenpretpark.

Op verzoek van de Amerikaan Terry Atkins schilderde Mantje een doek met enkel ogen, zwevend voor de achtergrond die Rembrandt vermoedelijk had gebruikt. Mantje: „Een verwijzing naar de Afro-Amerikanen die door de handelspraktijken van de VOC en de WIC in de VS zijn beland, en van hun wortels werden afgesneden.”

Alle doeken gaan na Antwerpen op reis langs Doebai, Kaapstad, Johannesburg, New York en Philadelphia.

Deel dit artikel