Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Stan Lee, de geestelijk vader van Spider-Man en de Hulk, is overleden

Cultuur

Redactie

Stan Lee in 2010 © REUTERS
Naschrift

Stan Lee, de geestelijk vader van de meeste personages uit het universum van uitgever Marvel Comics, is overleden. De 95-jarige striptekenaar is maandag volgens entertainmentsite TMZ per ambulance van zijn huis naar het ziekenhuis gebracht en stierf daar.

Lee had al langere tijd gezondheidsproblemen. Hij dankt zijn bekendheid bij een groot publiek onder meer aan zijn vele korte verschijningen in Marvel-films, die wereldwijd miljarden opleverden. “Zijn gezin hield van hem en zijn fans hielden van hem. Hij was onvervangbaar”, zegt zijn dochter J.C. Lee tegen persbureau Reuters.

Lees verder na de advertentie

Lee speelde een sleutelrol bij de opkomst van Marvel Comics als toonaangevend bedrijf in de stripboekenwereld. Hij werkte er samen met artiesten als Jack Kirby en Steve Ditko en stond er mede aan de basis van helden als The Fantastic Four, Spider-Man, The Incredible Hulk, X-Men, Iron Man en The Avengers.

De door Lee bedachte karakters stonden vaak bekend om hun menselijke trekjes. “Ze hadden altijd een zekere mate van menselijkheid of een tekortkoming”, zei Shirrel Rhoades, een voormalig onderdirecteur bij Marvel. “Iconisch als Superman mag zijn, hij staat bekend als een braverik. Hij heeft geen echte gebreken.”

Volgens Rhoades scoorden de karakters van Lee juist omdat ze die tekortkomingen wel hadden. “Kinderen identificeren zich met Spider-Man omdat hij problemen had zoals zij.”

De strips van Marvel werden de afgelopen tien jaar vrijwel allemaal verfilmd. Deze reeks ontpopte zich tot een van de meest succesvolle filmreeksen in de geschiedenis van Hollywood. Moederbedrijf Marvel Entertainment is in 2009 gekocht door Disney. Dat imperium bemachtigde daarmee de rechten over de superheldenstal.

Lees ook:

Ook kaskrakers kunnen inhoud hebben

‘Avengers: Infinity War’ is meer dan een parade van kleurrijke kostuums en talloze ontploffingen, schrijft Luuk Romeijn, een 16-jarige filmfan. Filmrecensenten moeten Marvel-films serieus nemen.

Spider-Man is de superheld die nooit volwassen wordt

In ‘Spider-Man: Homecoming’ moet de jonge wereldredder het zelf opknappen, zonder de hulp van zijn vrienden of hysterische actiescènes.

Deel dit artikel