Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Stadsgezicht Breda ontdekt, 'oudste van Nederland'

Cultuur

Redactie

© Breda's museum

Het Breda's Museum heeft een schilderij uit circa 1518 ontdekt met daarop een panoramisch stadsgezicht van Breda. Het schilderij is 'zonder twijfel het oudste voorbeeld van een natuurgetrouw, historisch stadsgezicht in de Nederlandse schilderkunst'. Het museum spreekt donderdag van 'de grootste en belangrijkste cultuurhistorische vondst voor Breda sinds vele jaren'.

Het schilderij 'Christus en de Samaritaanse vrouw bij de stad Breda' betreft een fragment van een middenpaneel van een voormalig drieluik. Het toont een gedetailleerd vergezicht op de stad Breda. Op het doek zijn de middeleeuwse stadsmuren, de Grote Kerk, het kasteel van Breda en tal van huizen te zien. 'Vrijwel alles is tot in de details naar de toenmalige werkelijkheid afgebeeld', zegt het museum. 'Archeologische en bouwhistorische gegevens komen overeen met wat het schilderij laat zien.'

Schilderij is gemaakt tussen 1518 en 1520
Breda figureert in een voorstelling van het bijbelverhaal Christus en de Samaritaanse vrouw. De rest van het schilderij is in een ver verleden grotendeels verloren gegaan. Het museum denkt dat het drieluik een rol speelde in de verering van het Heilig Kruisreliek in de Grote Kerk van Breda. Het schilderij is door een of meer anonieme kunstenaars in een atelier in Antwerpen gemaakt, mogelijk in opdracht van de kerkmeesters.

Door de nauwkeurigheid van de afbeeldingen moet het schilderij tussen 1518 en 1520 gemaakt zijn, concludeert het Breda's Museum. 'In die jaren staat Breda op de drempel van de middeleeuwen en midden in de periode dat de Nassaus, de voorvaders van ons koningshuis, de stad op een hoger plan brachten.'

Werk was bezit van adellijke familie
Het museum kwam het werk op het spoor dankzij een tip van het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie in Den Haag. Het schilderij is gekocht door de Vereniging Vrienden van Breda's Museum met subsidies van andere partijen. Het werk was in het bezit van een oude adellijke familie die het wilde verkopen.

Deel dit artikel