Staat wijst claim erven Koenigs af

cultuur

kunstredactie

De claim van Christine Koenigs op de verzameling tekeningen en schilderijen van haar (wijlen) grootvader Franz Koenigs, bankier en kunstverzamelaar, is door de staat afgewezen. Christine Koenigs beraadt zich met advocaten en familie nu op volgende stappen.

Koenigs diende begin juli bij de Inspectie Cultuurbezit van het ministerie van OC&W namens de familie een verzoek in tot teruggave van 2 144 tekeningen, waarvan het merendeel (ruim 1 500) zich in het museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam bevindt. In het Poesjkinmuseum in Moskou bevinden zich nog eens 307 tekeningen. Koenigs wil ook 47 schilderijen terug, waarvan er 35 in het Boijmans hangen.

De claim draait om de rechtsgeldigheid van de overdracht van de collectie, die volgens Koenigs in april 1940 onder 'oorlogsdruk' plaatsvond. De unieke verzameling - met werken van Tiepolo, Dürer, Rubens en Bosch - werd toen door de bank Lisser & Rosencranz aan havenbaron Van Beuningen verkocht. Franz Koenigs was niet in staat zijn schulden aan de bank, die de collectie al zes jaar in onderpand had, terug te betalen. Hij droeg op 2 april 1940 het eigendom aan de bank over. Volgens directeur-generaal J. Riezenkamp van het ministerie, die het besluit dinsdag in een brief aan Christine Koenigs meedeelde, zijn de tekeningen en schilderijen “in volle en vrije eigendom overgegaan naar genoemde bank.”

Christine Koenigs, die drie jaar archiefonderzoek naar de collectie van haar grootvader verrichtte, is niet erg teleurgesteld over het antwoord van het ministerie. Het viel in de lijn der verwachtingen, een soort eerste positiebepaling van beide partijen. “In de brief staat niets nieuws, hij omschrijft het officiële standpunt dat de overheid al 50 jaar hanteert.”

Koenigs is al uitgenodigd voor een gesprek op het ministerie. “Ik heb een aantal archiefstukken die de druk waaronder mijn grootvader stond, bevestigen. Die heb ik bij deze eerste claim niet ingediend. Ik denk dat ze daar wel benieuwd naar zullen zijn.” Ook het ministerie houdt er rekening mee dat de zaak hiermee niet definitief is afgesloten. “Een gang naar de rechter is altijd nog mogelijk”, aldus een woordvoerster. Koeinigs denkt eind oktober een nieuwe claim geformuleerd te hebben.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie