Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Sharknado, wervelende haaienhorror

Home

Isabel Baneke

Met een kettingzaag een vliegende haai te lijf. Dat verzin je alleen voor een film. © RV

Een tornado waarbij agressieve haaien uit de lucht naar beneden kletteren, het klinkt te infantiel voor woorden. Toch is dat precies de premisse van de razend populaire filmreeks 'Sharknado', waarvan deel 5 deze week verscheen op het Amerikaanse tv-kanaal Syfy.

Wat nou als we twee horroringrediënten met elkaar combineren, dacht een stel scenarioschrijvers van de Amerikaanse filmstudio The Asylum drie jaar geleden. Haaien en een tornado misschien? Het malle verzinsel bleek een gouden greep, deze week ging alweer nummer vijf van de filmreeks 'Sharknado' in première op het Amerikaanse tv-kanaal Syfy.

Lees verder na de advertentie

Het recept van de film is iedere keer hetzelfde: een stad die geteisterd wordt door een wervelwind van haaien die mensen op gruwelijke wijze doden. Een soort combinatie van 'Twister' en 'Jaws', met beroerde special effects en in de vergetelheid geraakte acteurs als David Hasselhoff en Tara Reid.

Voordat hij zich kandidaat stelde, werd Donald Trump in Sharknado deel 4 gecast als president van de VS

"Mensen die met kettingzagen tegen neervallende haaien strijden om de wereld te redden, Sharknado is in één zin samen te vatten", zegt Chris Oosterom. De directeur van Imagine, een Amsterdams festival voor surrealistische films, snapt waarom de serie zo succesvol is. Hoewel de kijkcijfers per film variëren, werd deel 3 door 3,9 miljoen mensen gezien, het grootste publiek dat Syfy ooit trok.

De film is zo absurd dat hij goed wordt, stelt hij. "Sharknado wekt een 'what-the-fuck-gevoel' op, het is over the top krankzinnig, na het kijken van de trailer wilde ik direct de film zien." Oosterom beschrijft Sharknado als 'een campachtige nichefilm', die allesbehalve pretendeert een arthouse of anderszins verantwoorde film te zijn. "Hij is als een kermisattractie, met een hoog tempo en een hoop spektakel."

Bewondering

De festivaldirecteur bewondert de makers van de reeks. "Kunstcritici doen vaak lacherig over films als deze, en kijken erop neer. Maar Sharknado moet je op zijn eigen merites beoordelen: het is een film die met een relatief klein budget puur ter vermaak wordt gemaakt voor een themakanaal op tv."

Met die bril op vindt hij het een sterke film. En Oosterom is niet de enige. 'Trots, schaamteloos en glorieus hersenloos', vat een van de bezoekers op recensieverzamelsite Rotten Tomatoes bondig samen.

Vier op de vijf kijkers gaven de eerste film een positief oordeel op de website, vergelijkbaar met het percentage dat bijvoorbeeld de gangsterfilm 'Scarface' met Al Pacino scoort. Al worden de reacties minder lovend naarmate de serie vordert: deel 4 kon slechts de goedkeuring van een op de vijf kijkers wegdragen.

"Anders dan films als 'The Room', die met serieuze bedoelingen gecreëerd zijn als zijnde kunst, is Sharknado intentioneel belabberd", legt criticus Julius Koetsier van e-filmmagazine The Cult Corner uit. "De insteek is om een slechte film te maken. Kijk alleen al naar de ondertitel van de nieuwste film, 'Global Swarming'. Dat is niet serieus te nemen, Sharknado draait om ironie."

Doorslaan

Maar de makers slaan daar inmiddels ietwat in door, stelt hij. "Het is enerzijds meer van hetzelfde, het verhaal verandert niet. Maar het wordt wel steeds absurder. Over die rondvliegende vissen, B-acteurs uit de jaren negentig als cameo's, en al die bloedspetters ben je op een gegeven wel uitgelachen, en aan de reacties zie je dus ook dat nu vooral de echte liefhebber Sharknado trouw blijft."

Ook stelt Koetsier dat de haaienhorror onderdeel was van een door toeval ontstane hype. "De eerste film werd in een nieuwsluwe tijd uitgezonden op tv. Zodoende ontstond er een stortvloed van grappen op Twitter, wat het succes van Sharknado heeft aangezwengeld."

Inderdaad trok de derde keer dat de oorspronkelijke film op Syfy werd getoond meer kijkers dan de twee keren ervoor. "Nu gonst het over deel vier ook rond op internet, maar in mindere mate. Bovendien hoef je de nieuwe films niet per se gezien te hebben, wil je mee kunnen praten."

Koetsier sluit af met een saillant detail: voordat hij zich kandidaat stelde, werd Donald Trump in Sharknado deel 4 gecast als president van de VS. De makers zagen uiteindelijk van zijn optreden af vanwege strubbelingen tijdens de onderhandelingen.

Sharknado 1 t/m 4 is te zien op Netflix. Over deel 5 heeft Netflix nog geen uitspraak gedaan.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

Door een profiel aan te maken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden en geef je aan het privacy statement en het cookiebeleid te hebben gelezen.

Deel dit artikel

Voordat hij zich kandidaat stelde, werd Donald Trump in Sharknado deel 4 gecast als president van de VS