Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Schrijver Willem G. van Maanen (91) overleden

Cultuur

Schrijver Willem van Maanen krijgt in 2004 de Constantijn Huygens-prijs uitgereikt. © ANP

De Nederlandse schrijver Willem G. van Maanen is vrijdag op 91-jarige leeftijd overleden. Dat liet uitgeverij De Bezige Bij dinsdag weten.

Van Maanen, op 30 september 1920 geboren in Kampen, heeft ruim 20 romans en verhalen op zijn naam staan. In 1953 debuteerde hij met Droom is 't leven. In 2007 verscheen de roman Heb lief en zie niet om, die zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog. Het boek maakte kans op de Libris Literatuur Prijs en AKO Literatuurprijs. Het laatste werk, de verhalenbundel Bagatellen, verscheen in 2010.

In zijn oeuvre speelden muziek, toneel, beeldende kunst, architectuur en oorlog een belangrijke rol. Van Maanen kreeg voor zijn werk talloze prijzen, waaronder in 1961 de Romanprijs van de gemeente Amsterdam voor De dierenhater en in 2004 de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre.

In de Tweede Wereldoorlog zat hij in het verzet en bood hij onderdak aan Joden. Hij schreef en sprak spaarzaam over deze periode. Ook trad Van Maanen zelden in de openbaarheid.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie