Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Schrijver Maurice Sendak (Max en de Maximonsters) overleden

Cultuur

Redactie

Schrijver Maurice Sendak met een beeld van een karakter uit Where the Wild Things Are, in januari 2002. © Getty Images

Kinderboekenschrijver Maurice Sendak is vandaag op 83-jarige leeftijd overleden. Zijn bekendste werk is Where the Wild Things Are, dat in het Nederlands werd vertaald als Max en de Maximonsters.

De auteur overleed vanochtend in een ziekenhuis in Connecticut, zo liet zijn goede vriendin Lynn Caponera weten. Sendak werd voor Where the Wild Things Are bekroond met de Caldecott Medal voor het beste kinderboek van 1964. In 2009 werd het boek verfilmd.

In 1996 kreeg Sandek uit handen van toenmalig president Bill Clinton een National Medal of the Arts, de hoogste onderscheiding voor kunstenaars in de Verenigde Staten. In 1970 ontving hij de Hans Christian Andersen-literatuurprijs.

Sandek begon zijn kinderboekencarrière als illustrator voor bravere kinderboeken, zoals de Kleine Beer-serie van Else Holmelund Minarik. Where the Wild Things Are, over het jongetje Max, dat op avontuur gaat in zijn eigen verbeelding, was bij publicatie juist nogal omstreden.

Maar Sandek deed veel meer dan kinderboeken schrijven. Hij creëerde kostuums voor balletten, deed de dramaturgie voor opera's, was producer voor tekenfilms en ontwierp een versie van de Notenkraker die later als film op televisie werd vertoond.

Sendak schreef ook mee aan de Amerikaanse versie van de Tsjechische opera Brundibar. Naar eigen zeggen was hij met dat stuk het dichtst in de buurt van een 'perfect geesteskind' gekomen.
slot

Lees verder na de advertentie
Filmstill uit Where the Wild Things Are © ReutersHet e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie