Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Schilderij Rembrandt blijkt toch zelfportret

Cultuur

Redactie

Het nu aan Rembrandt toegeschreven zelfportret, gedateerd 1635. © National Trust

Een portret van Rembrandt dat lang is toegeschreven aan een van zijn leerlingen, blijkt toch door de schilder zelf te zijn vervaardigd. Dat heeft de Britse National Trust maandag bekendgemaakt.

De Nederlandse Rembrandt-deskundige Ernst van de Wetering, als voorzitter van het Rembrandt Research Project de hoogste autoriteit op dit gebied, is ervoor verantwoordelijk dat het werk aan Rembrandt kan worden toegeschreven.

Handtekening
Hoewel het schilderij is voorzien van de handtekening van Rembrandt, werd in 1968 nog geconcludeerd dat het van de hand van een van zijn leerlingen moest zijn. Van de Wetering zegt dat sindsdien veel meer kennis is vergaard over Rembrandts zelfportretten en de veranderingen waaraan zijn schilderstijl door de jaren heen onderhevig is geweest.

Volgens Van de Wetering wordt de ruwe manier van schilderen ook aangetroffen in andere doeken uit deze fase van Rembrandts loopbaan. Het portret is voorzien van het jaartal 1635, toen Rembrandt 29 jaar oud was.

Het werk werd in 2010 geschonken aan de National Trust, een organisatie die zich inzet voor het Britse cultuurbehoud. Daarvoor was het eigendom van Edna, Lady Samuel of Wych Cross, wier echtgenoot een verzamelaar was van Nederlandse en Vlaamse kunstwerken.

Niet verkopen
Het schilderij is, sinds het in bezit is van de National Trust, te zien in de abdij van Buckland, het voormalige onderkomen van de vermaarde 16de-eeuwse vice-admiraal Francis Drake in het zuidwesten van Engeland. De geschatte waarde bedraagt ongeveer 23 miljoen euro, maar de National Trust mag het niet verkopen.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel