Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Roseanne, de favoriete tv-serie van Donald Trump

Cultuur

Harmen van Dijk

'Roseanne' trok afgelopen week 25 miljoen kijkers. © AP
Soap & Co

Het is mogelijk: een Hollywoodserie met klinkende kijkcijfers die pro-Trump is. Actrice Roseanne Barr is er trots op.

Waarschijnlijk was het voor Donald Trump ook een verrassing dat de grootste opsteker in weken rechtstreeks uit Hollywood kwam. In de creatieve enclave huizen toch vooral zijn felste tegenstanders die hem in satirische sketches, films en bij prijsuitreikingen bestoken. Afgelopen week echter trok de gereanimeerde comedyserie ‘Roseanne’ – die in 1997 van het scherm verdween – historische kijkcijfers. Wel 25 miljoen Amerikanen keken, dat was al vier jaar niet meer vertoond. Hoofdrolspeelster Roseanne Barr is een zeer uitgesproken Trump-aanhanger en in de serie steekt ze haar bewondering voor de president niet onder stoelen of banken.

Lees verder na de advertentie
President Trump belde Roseanne hoogst­per­soon­lijk om haar te feliciteren met het grote succes

Voor de verandering hoefde The Donald nu eens niet een woedende Twittertirade op het liberale broeinest bij Los Angeles af te vuren. Hij belde Roseanne hoogstpersoonlijk, om haar te feliciteren met het grote succes. De president snapt als oud-tv-presentator het belang van kijkcijfers – die van ‘Roseanne’ ziet hij als een bewijs dat de stille meerderheid hem nog steeds steunt.

De cast van Roseanne. © ABC via Getty Images

Reünie

U herinnert zich de serie vast nog, hier zond de NCRV ’m in de jaren negentig uit. Centraal stonden de Connors; moeder Roseanne en vader Dan – beiden op het randje van obees – puberdochters Becky en Darlene en zoontje DJ. Een arbeidersgezin dat met moeite de eindjes aan elkaar kon knopen, maar zich met sarcastische grappen door alle tegenslag heenworstelde. Destijds werd de serie gezien als het realistische antwoord op de ideale Cosby-familie en andere rijke, grootstedelijke tv-gezinnen.

'Ik wil laten zien hoe Amerikaanse gezinnen uiteengerukt worden door de verkiezingen'

Roseanne Barr

In navolging van series als ‘Will & Grace’, ‘Twin Peaks’ en ‘Dallas’ bleek de tijd rijp voor een reünie. Alle acteurs van destijds hadden weer zin om mee te doen. Roseanne, die als hoofdrolspeelster de kar trok, vond het volkomen logisch dat haar karakter een teleurgestelde Amerikaanse was geworden die stemde tegen de ‘gevestigde orde’. “Ik wil een realistische serie maken. Het waren working class-mensen zoals de Connors die Trump kozen. En ik wil laten zien hoe Amerikaanse gezinnen uiteengerukt worden door de verkiezingen.”

De tekst loopt verder onder de promo voor de nieuwe versie van Roseanne.

Het verhaal begint op het moment dat Roseanne en haar zus Jackie elkaar voor het eerst weer spreken sinds de verkiezingen van 2016. Jackie, met een roze anti-Trumpmuts op, snapt niet waarom Roseanne voor Trump stemde. “Vanwege de banen!” gilt Roseanne met haar kenmerkende snerpende stem. In het gezin is verder geen conservatief of xenofobisch trekje te bespeuren. Zoon DJ kreeg een dochter met een Afro-Amerikaanse vrouw. Dochter Darlene heeft een zoontje dat zich graag in meisjeskleren hult en iedereen vindt dat prima. Maar juist deze progressieve elementen maken sommige kijkers boos.

Volgens radiopresentator Ben Shapiro worden Trump-aanhangers voorgesteld als vrije geesten die zich enkel en alleen zorgen maken over hun baan. “Een geïdealiseerde voorstelling van zaken”, vindt ook professor Jared Yates Sexton. “Roseanne negeert de discriminerende politiek van de president.”

De rechtse columnist Piers Morgan is juist laaiend enthousiast: ‘Een boodschap voor alle krijsende Trumphaters: niet iedereen is het met jullie eens’, twitterde hij. Roseanne zelf vierde het succes met een tweet over een vrij bizar verhaal dat onder Trump-aanhangers de ronde doet: ‘De president heeft al heel veel kinderen bevrijd uit de handen van pooiers. Onthoud dat goed.’ Ze is écht een fan.

In Soap & Co bespiegelt Harmen van Dijk wekelijks de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daarbuiten.

Deel dit artikel

President Trump belde Roseanne hoogst­per­soon­lijk om haar te feliciteren met het grote succes

'Ik wil laten zien hoe Amerikaanse gezinnen uiteengerukt worden door de verkiezingen'

Roseanne Barr