Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Roman Mulisch opgedragen aan zoon A.F.Th. van der Heijden

Cultuur

ANP/Redactie

De vriendin van schrijver Harry Mulisch, Kitty Staal in de voormalig werkkamer. De werkkamer van Mulisch zal in 2013 een eigen museum worden. © anp
Update

De vorig jaar overleden schrijver Harry Mulisch heeft zijn onvoltooide roman 'De tijd zelf' opgedragen aan Tonio van der Heijden, de zoon van auteur A.F.Th. van der Heijden die vorig jaar overleed. 'Een groet van de dode aan de dode', zo schreef Mulisch op 29 augustus 2010.

Het eerste exemplaar van het boek werd vandaag overhandigd aan Kitty Saal, de weduwe van de schrijver, tijdens een besloten herdenkingsbijeenkomst in Café Americain in Amsterdam. Aanwezig waren veel mensen uit de literaire- en kunstwereld.

Het boek bestaat onder meer uit de 22 pagina's die Mulisch zelf nog geschreven had. Het is verder samengesteld met aantekeningen, prints en knipsels die hij wilde gebruiken voor zijn boek. Ze lagen op zijn werkkamer op de dag van zijn overlijden.

Marita Mathijsen en Arnold Heumakers kozen de fragmenten en schreven de begeleidende teksten. Volgens uitgeverij De Bezige Bij is dit pas een eerste begin van het ongepubliceerde werk van Mulisch, die zondag precies een jaar geleden op 83-jarige leeftijd overleed. Het is de bedoeling dat er in de toekomst nog meer verschijnt.

Tijdens de bijeenkomst zaterdag onthulden de kinderen van de schrijver de 'Harry Mulisch Leestafel'. Het is de grote leestafel waaraan de auteur altijd zat als hij het café bezocht. Op deze tafel is nu een plakkaat bevestigd met de naam van de schrijver. Daaronder staat de tekst 'Wat niet gelezen is, is niet geschreven. Wat niet gehoord is, is niet gezegd. Wat niet gezien is, is niet....?'

Het nabijgelegen woonhuis van Mulisch aan de Leidsekade wordt in 2013 opengesteld voor publiek. De werkkamer is in oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Belangstellenden kunnen een donatie doen om dit Harry Mulisch Huis (HMH) te steunen.

Lees verder na de advertentie
A.F.Th. van der Heijden in 1994. © ANP

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie