Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Roman Arie Boomsma neemt christelijke cultuur op de hak

Cultuur

Robin de Wever

Arie Boomsma. © ANP Kippa

De fictieve evangelist Barnabas Holee wil prediken én genieten van zijn sterrenstatus. Diens compromis: Jezus' liefde verspreiden tussen de lakens. Schetst Arie Boomsma in zijn roman Relishow een karikatuur van zichzelf?

De vandaag verschenen roman draait om beroemdheid, vindt de KRO-presentator. Evangelist Holee laat zich meeslepen door massale bewondering en raakt verslaafd aan zijn eigen faam.

Toeval? Net als Holee probeert Boomsma immers geloof met faam te verzoenen. En ook Boomsma trok aandacht met quasi-seksuele uitspattingen. 'Geplaatst in de evangelische arena wordt populariteit soms onvoorspelbaar of zelfs gevaarlijk', legt Boomsma uit aan weblog Goedgelovig.

Een sleutelroman is Relishow volgens hem niet. Het verhaal zou vooral een zoektocht zijn naar de grenzen van religiehumor. 'Sommigen zullen vinden dat het verhaal naar blasfemie neigt', zegt Boomsma in een interview met Metro. 'Kafka zegt: een boek moet aankomen als een vuistslag tegen de schedel. Als ik iets maak wil ik dat het aankomt.'

'Uiteindelijk nodigt Relishow ook uit je af te vragen wat nu werkelijk de essentie is van het christendom, waarom draait het nu echt?'
Blogger Bert Brussen las het boek en is enthousiast. 'De kracht van Boomsma is altijd geweest dat hij die doorgaans zo hinderlijke evangelische boodschap weet te verpakken in een onconventionele boodschap.' Relishow spreekt ook 'de dwalende schapen buiten de eigen parochie aan'.

Deel dit artikel