Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rijksmuseum ontvangt 400 Japanse prenten

Cultuur

Het Rijksmuseum vanaf het Museumplein. © ANP

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft de collectie verrijkt met bijna 400 surimono's, prenten die welgestelde burgers in Japan begin 19e eeuw lieten maken om cadeau te geven aan vrienden en relaties. Het museum kreeg de op duur papier gedrukte en luxueuze prenten van de Nederlandse verzamelaar Jan Willem Goslings (1943-2011) en zijn vrouw.

Het museum had er al tientallen. Met de nieuwe aanwinst is het Rijksmuseum in Europa 'een grote jongen geworden' op het gebied van surimono's, zei conservator Menno Fitski vandaag. 'We hebben nu in één klap een wereldcollectie in bezit.'

De prenten werden als geschenk weggegeven bij speciale gelegenheden, zoals Japans Nieuwjaar. Ze tonen veelal de wereld van vermaak, zoals geisha's of acteurs. Er zitten ook stillevens tussen van bijvoorbeeld munten of kruiden. 'De surimono's zijn een lens waardoor je de Japanse cultuur ziet', aldus Fitski. Op veel prenten staan gedichten afgebeeld.

Goslings en zijn vrouw schonken het Rijksmuseum eveneens een fonds om de verzameling in de toekomst te kunnen uitbreiden.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie