Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rijksmuseum is Europees museum van het jaar

Cultuur

Het schilderij De Staalmeesters in het Rijksmuseum van de tentoonstelling Late Rembrandt. © ANP

Het Rijksmuseum in Amsterdam is verkozen tot European Museum of the Year 2015. Dat heeft het European Museum Forum vanavond bekendgemaakt.

De Europese prijs is bedoeld voor musea die zorgen voor een grote betrokkenheid van vrijwilligers en de lokale gemeenschap. European Museum of the Year Award is de belangrijkste prijs die wordt uitgereikt tijdens het evenement.

De jury was zeer onder de indruk van de grote vernieuwing die het museum de afgelopen tien jaar heeft doorgemaakt. Muurschilderingen zijn 'prachtig gerestaureerd', de 'wereldberoemde schilderijen op elegante wijze opnieuw opgehangen'. Ook was de jury te spreken over de circulatie van bezoekersstromen en de 'indrukwekkende meertalige begeleiding' van bezoekers. 'De vernieuwde historische museumzalen, het nieuwe Aziatische Paviljoen en de middeleeuwse zaal laten de diversiteit en de diepgang van de museumcollectie zien.'

Directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum is 'verheugd, blij en trots' dat zijn museum heeft gewonnen. 'We hebben ons meer dan een jaar geleden aangemeld en we moesten een behoorlijke checklist insturen. Vanavond is ter plekke nog een eindpresentatie gegeven, waarna het jury-oordeel volgde.'

Dit jaar waren er 42 genomineerden. Naast het Rijksmuseum maakten ook het Nationaal Archief in Den Haag, het Verzetsmuseum in Amsterdam en de Portugese Synagoge in Amsterdam kans op de prijs.

Het European Museum Forum valt onder de Raad van Europa. Sinds 1977 reikt de organisatie de prijs voor het museum van het jaar uit. Nederland kreeg de prijs al een aantal keren eerder. In 2005 was het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem de gelukkige winnaar. Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen won de prijs in 1984 en Museum Catharijneconvent in Utrecht kreeg de award in 1980.

Lees verder na de advertentie
Het Rijksmuseum in Amsterdam. © anp

Deel dit artikel