Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Renoir van vlooienmarkt mogelijk gestolen

Cultuur

Redactie

Het schilderij van Renoir. © ap

Het schilderij van de Franse impressionist Renoir dat een Amerikaanse vrouw voor enkele dollars op een vlooienmarkt kocht, is mogelijk gestolen. De veiling van het doek, die stond gepland voor zaterdag, is uitgesteld.

Een verslaggever van de Amerikaanse krant Washington Post ontdekte dat 'Paysage Bords de Seine' van 1937 tot 1949 in een museum in Baltimore heeft gehangen en dat het in 1951 werd gestolen. Museumdirecteur Doreen Bolger zei tegen de krant dat de FBI de zaak onderzoekt.

De eigenaresse kocht het schilderij twee jaar geleden op een vlooienmarkt. Het zat in een doos met andere snuisterijen waar ze slechts 7 dollar voor betaalde. Een half jaar later wilde ze het eigenlijk weggooien, maar liet ze het op advies van haar moeder taxeren.

De waarde van het schilderij werd geschat op meer dan 75.000 dollar. De eigenaresse van het veilinghuis reageerde opgelucht dat de vermoedelijke diefstal nog voor de veiling aan het licht is gekomen. 'We willen geen dingen onder de hamer leggen waarvan de herkomst onduidelijk is', aldus Elizabeth Wainstein.

Deel dit artikel