Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Recordbedrag voor schilderij Monet

Cultuur

Redactie

‘Les Meules’ wordt hier getoond bij Sotheby's voorafgaand aan de veiling. Wie het winnende bod heeft gedaan werd niet bekend gemaakt. © REUTERS

Een zonovergoten landschap geschilderd door Claude Monet heeft bij een veiling van Sotheby's in New York dinsdag 110,7 miljoen dollar (98,8 miljoen euro) opgebracht.

Vooraf was ‘Les Meules’, geschilderd in 1890 met een karakteristieke hooiberg erop, geschat op een waarde van 55 miljoen dollar. Uiteindelijk ging het voor het dubbele onder de hamer: een recordbedrag voor de Franse impressionist. Het is volgens Sotheby's ook de eerste keer dat er meer dan 100 miljoen is neergeteld voor een van de impressionisten. Vorig jaar bracht een van de waterlelie-schilderijen van Monet bij Christie's 84,7 miljoen dollar op.

Lees verder na de advertentie

‘Les Meules’ is één van de 25 schilderijen van Monet met hooibergen erop, het uitzicht dat Monet had op het land van zijn buurman in het Franse Giverny. De serie wordt geroemd om de wijze waarop de schilder het licht heeft gevangen en het spel dat daarmee wordt gespeeld met zijn onderwerp - in dit geval hooibergen, en is daarmee van grote invloed geweest op het impressionisme. 

De biedingsoorlog duurde meer dan acht minuten en trok minstens zes bieders. De winnende bieding werd door een vrouw geplaatst. Haar identiteit was niet direct duidelijk.

Deel dit artikel