Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Recordaantal van bijna 2,5 miljoen bezoekers naar Rijksmuseum

Cultuur

Redactie

De Amerikaanse president Obama en premier Rutte in maart van dit jaar voor de Nachtwacht in het Rijksmuseum. © anp

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft dit jaar een recordaantal van 2.450.000 bezoekers ontvangen. Dat meldde het museum vandaag. Vorig jaar na de heropening kwamen ruim 2,2 miljoen mensen naar het Rijks.

Meer dan de helft (55 procent) van de bezoekers dit jaar is afkomstig uit Nederland. Ruim 350.000 kinderen brachten een bezoek. Een derde daarvan kwam mee in schoolverband. 'Vooral het recordbezoek van de kinderen stemt mij positief voor de toekomst', zegt museumdirecteur Wim Pijbes.

De heropening van de Philipsvleugel op 1 november zorgde voor een belangrijke impuls voor de bezoekersaantallen. In de gerenoveerde tentoonstellingsvleugel is nu een expositie te zien over fotografie in de twintigste eeuw. Vanaf 12 februari komt daar het late werk van Rembrandt voor in de plaats.

Ook in andere opzichten was het een goed jaar. Zo ontving het Rijksmuseum het hoogste aantal particuliere giften in zijn geschiedenis. Er zijn inmiddels 120 'fondsen op naam', bestemd voor onder meer aankopen, onderzoek en educatie. Werken uit de collectie van het museum waren dit jaar wereldwijd zichtbaar op ruim 160 tentoonstellingen en museale presentaties.

Deel dit artikel