Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Radicale Russische orthodoxen bestrijden romantische film over de tsaar

Cultuur

Geert Groot Koerkamp

Tsaar Nicolaas II is door de Russisch-orthodoxe kerk heilig verklaard. © Wikimedia

De 39-jarige Denis Moerasjov bracht vele uren door in een kerk, alvorens achter het stuur van zijn Oeazik-bestelbusje te kruipen en koers te zetten naar het bioscoopcomplex Kosmos in Jekaterinenburg. Omstreeks half zes in de ochtend probeerde hij vergeefs de pui van het gebouw te rammen, waarna hij zijn auto in brand stak. Binnen enkele minuten stond de gevel in lichterlaaie.

“Ik ging naar de film”, was zijn laconieke commentaar na arrestatie. De actie was een protest tegen de film ‘Matilda’ van regisseur Aleksej Oetsjitel, die pas eind oktober in première gaat en overigens niet in de getroffen bioscoop.

Lees verder na de advertentie
Nicolaas II wordt als een god vereerd

De film gaat over de verhouding die Ruslands laatste tsaar Nicolaas II voor zijn huwelijk had met de bevallige ballerina Matilda Ksesjinskaja, en dat wekt de woede van radicale religieuze monarchisten als Moerasjov. Eerder werden al Molotov-cocktails gegooid naar de studio van Oetsjitel, en afgelopen week gingen twee auto’s in vlammen op vlakbij het kantoor van zijn advocaat. Nicolaas II is door de Russisch-orthodoxe kerk heilig verklaard om zijn martelaarsdood in 1918, toen hij en zijn gezin werden vermoord door de bolsjewieken.

De kerk zit met de luidruchtige protesten in de maag en houdt zich op de vlakte. Het verzet komt uit een radicale maar invloedrijke vleugel binnen de kerk, die op gespannen voet staat met de leiding. Nicolaas II wordt er als een god vereerd.

De vaak antisemitische orthodoxe monarchisten stellen zijn lijden en dood gelijk aan dat van Christus. De tsaar was in hun ogen volmaakt en onfeilbaar. Seks voor het huwelijk, zoals vertoond in de film, strookt niet met dat plaatje.

Bekijk hieronder de trailer van 'Matilda'.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie
Nicolaas II wordt als een god vereerd