Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Prima acteurs, maar ‘Le grand bain’ kent weinig diepgang

Cultuur

Remke de Lange

Worstelen met werkloosheid en eenzaamheid in het zwembad. © TRBEELD
Filmrecensie

Le grand bain
Regie: Gilles Lellouche
Met Mathieu Amalric, Benoît Poelvoorde, Jean-Hugues Anglade, Virginie Efira
★★☆☆☆

De overtollige kilo’s zijn het probleem niet. De Franse mannen van middelbare leeftijd die in ‘Le grand bain’ trainen voor het wereldkampioenschap synchroonzwemmen, hebben vooral last van uitgeblustheid. Bernard (Amalric) bijvoorbeeld is al twee jaar depressief. ­Simon (Anglade) ambieerde ooit een rockersbestaan, maar is blijven hangen in de keuken van een schoolkantine. De trainingen ­onder leiding van een voormalige zwemkampioene (Efira) zijn chaotisch: zij leest vanaf de springplank dan ook gedichten voor.

Lees verder na de advertentie
Gelukkig werkt ‘Le grand bain’, in eigen land een grote hit, toe naar een finale die tenminste een lach en een traantje losmaakt

‘Le grand bain’, naar een ware gebeurtenis die ook de Engelse film ‘Sink or Swim’ inspireerde, is een komedie die zich al vanaf het eerste moment laat uittekenen. Dat geeft niet, zolang er onderweg maar genoeg verrassingen te vieren zijn. Wat dat betreft stelt de film teleur. 

Makkelijke hits

Acteur-regisseur Lellouche, thuis in luchtige films (‘Narco’), wist een groep prima ­acteurs te verzamelen voor een verhaal dat laveert tussen camp en drama. De mannen worstelen met werkloosheid, eenzaamheid, gezinnen, terwijl onder het gespetter in het zwembad dan weer makkelijke hits als ‘Let’s get physical’ klinken. Emotioneel blijft het allemaal aan de oppervlakte en het trage tempo maakt het er niet spannender op.

Gelukkig werkt ‘Le grand bain’, in eigen land een grote hit, toe naar een finale die de film weliswaar niet naar het niveau van de mannelijke strippersklassieker ‘The Full Monty’ brengt, maar die tenminste een lach en een traantje losmaakt.

Filmrecensies 

Elke week worden de nieuwste films besproken door onze recensenten. U leest de recensies hier.

Deel dit artikel

Gelukkig werkt ‘Le grand bain’, in eigen land een grote hit, toe naar een finale die tenminste een lach en een traantje losmaakt