Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Post Malone rommelt zichzelf met nepnummer omhoog in de hitlijsten

Cultuur

Klaas Knooihuizen

Post Malone. © EPA
Liedje van de week

Zolang er hitlijsten bestaan, proberen artiesten ze te flessen. Een geijkte methode was het op grote schaal inkopen van je eigen single. 

Die kwam dan in de lijst, werd op de radio gedraaid en zo groeide de kans op succes. Het streamingtijdperk biedt nieuwe mogelijkheden. Zanger Post Malone vond een slimme manier om zijn 'Rockstar' een boost te geven.

Lees verder na de advertentie

In plaats van het echte nummer, plaatste zijn label een exact even lange nepversie op Youtube, waarin alleen het refrein in een loop te horen is. Onder de video staat een link waarmee je het echte nummer op andere streamingdiensten, zoals Spotify en Deezer, kunt vinden. Op die manier is elke zoekopdracht op Youtube in potentie goed voor twee streams. Met succes: deze week bekleedt 'Rockstar' de hoogste positie in de Amerikaanse Billboard Hot 100. Post Malone ging niet inhoudelijk op de aantijgingen in. Hij hield het bij een tweet: wanneer je je dromen leeft, probeert iedereen ze van je af te pakken.

Het is niet uitgesloten dat Post Malone die nummer 1-hit ook gescoord had zonder dit trucje. Zijn nummer lijkt gemaakt voor streaming. Omdat online luisteraars bij de eerste tekenen van verveling direct naar het volgende liedje skippen, moet je zorgen dat je ze meteen inpakt. 'Rockstar' begint daarom met het refrein. De melodie wordt twintig keer herhaald: die krijg je niet meer uit je hoofd. Post Malone maakte het nummer samen met rapper 21 Savage. Hoewel je vraagtekens kunt zetten bij de artistieke waarde van diens bijdrage - hij zingt dezelfde melodielijn - is hij goud waard voor de cijfers. Spotify en YouTube bevelen 'Rockstar' aan voor fans van beide artiesten.

Deel dit artikel