Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Passionate

Cultuur

T. VAN DEEL

Review

Riekus Waskowsky, Rotterdams dichter, leefde van 1932 - 1977. Zijn debuut 'Tant pis pour le clown' was meteen zijn beste werk, daarna liep de kwaliteit dramatisch terug en ten slotte kon hij nog alleen banaliteiten en meligheid uitbrengen. Een gedoemde dichter, aan de drank, aan de stuff en aan de dope, licht paranoïde, een querulant, een performer, bij leven een legende, hij stikte in een aanval van astmatische benauwdheid. Wie kent hem nog?

Zijn 'Verzamelde gedichten' verschenen in 1985 en zijn allang verramsjt. Het Rotterdamse literaire tijdschrift Passionate ( 9,99), dat tot dusver op mij een nogal amateuristische en naïef-schreeuwerige indruk heeft weten te maken, besteedt een heel nummer aan de dichter, van wie hoofdredacteur Giel van Strien een paar jaar geleden overigens nog nooit had gehoord. Erik van Muiswinkel draagt een korte biografie, plus een overzicht van de ontvangst van Waskowsky's werk bij. Een onwaarschijnlijk slap toneelstukje, waarin iemand eindeloos vaak 'weet je wel' zegt, komt uit de nalatenschap tevoorschijn. Enkele evident tekortschietende recensies van Waskowsky's hand uit Het Nieuwsblad van het Noorden worden herdrukt. Het beste stuk uit dit nummer, naast dat van Van Muiswinkel, gaat over Waskowsky's poëzie en is van Peter Swanborn, die de verloedering van het werk scherp onder ogen ziet: “Riekus Waskowsky ging niet tenonder aan zijn poëzie, zijn poëzie ging tenonder aan hem.”

Deel dit artikel