Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

P.C. Hooftprijs voor gedragen, maar humorvolle Anneke Brassinga

Cultuur

Redactie

© ANP

Anneke Brassinga heeft de P.C. Hooftprijs 2015 gewonnen. Het is de belangrijkste literaire oeuvreprijs van Nederland, voor een dichteres die vijf jaar geleden nog zei: "Geen idee dat ik een oeuvre had".

Destijds, in 2009, had ze net de Constantijn Huygens-prijs gekregen. Ze was er toen nog steeds niet over uit óf ze wel een oeuvre had: "Dat heb ik - denk ik - ook niet, want ik ben nog lang niet klaar met dichten. Maar blijkbaar zien de mensen er wat in, en dat doet mij heel veel genoegen", vertelde ze in een interview met Trouw.

Ook de jury van de P.C. Hooftprijs looft het oeuvre van Brassinga: "Wie gedichten van Brassinga leest, stapt binnen in een geestverruimend heelal van taal. In elk gedicht openen zich onvermoede vergezichten van zeggingskracht. De taal wordt omgekeerd, uitgekleed en weer opnieuw uitgedost totdat alle registers die er ooit in voorgekomen zijn, weer meedoen."

Brassinga (1948) begon haar carrière als vertaler, van onder andere Sylvia Plath en Vladimir Nabokov. In 1987 verscheen haar eerste dichtbundel, Aurora.

Haar meest recente dichtbundel, Het Wederkerige (2014), werd vorige week in Trouw besproken door poëzierecensent Janita Monna. "Er zijn veel doden in deze bundel, maar somber is Brassinga's poëzie niet. Haar taal, rijk gevoed door de wereldliteratuur, blijft een krachtig gereedschap om het verdriet vorm te geven. Gedragen, opzettelijk archaïsch, maar ook humorvol zwieren de regels over de pagina's, soms bestaand uit één meanderende zin."

Lees verder na de advertentie
Er zijn veel doden, maar somber is Brassinga's poëzie niet

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie
Er zijn veel doden, maar somber is Brassinga's poëzie niet