Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

P.C. Hooftprijs naar dichter Tonnus Oosterhoff

Cultuur

Redactie

Tonnus Oosterhoff in 2003, als hij de VSB Poëzieprijs uitgereikt krijgt. © ANP

De P.C. Hooftprijs wordt dit jaar toegekend aan dichter Tonnus Oosterhoff, zo is vanmorgen bekendgemaakt.

Oosterhoff krijgt de prijs omdat zijn poëzie 'in hoge mate vernieuwend is, ze heeft de Nederlandse dichtkunst van diverse keurslijven bevrijd, niet planmatig of vanuit een dichterlijke ideologie, maar door persoonlijke oorspronkelijkheid en het bijzondere talent van de auteur voor het vastleggen of liever gezegd juist beweeglijk maken van moeilijk benoembare sensaties', zo is te lezen in een fragment uit het juryrapport dat vandaag al gepubliceerd werd.

Eerder werden onder andere de C. Buddingh'-prijs, de Herman Gorter-prijs, de Jan Campert-prijs en de VSB Poëzieprijs toegekend aan Oosterhoff. Dit jaar verscheen van hem de bundel Leegte lacht.

De P.C. Hooftprijs wordt elk jaar uitgereikt voor essays, literatuur of poëzie. Vorig jaar won journalist, schrijver en essayist Henk Hofland de prijs. De prijs wordt volgend jaar op 24 mei uitgereikt, op de sterfdag van dichter P.C. Hooft.

Deel dit artikel