Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Onwetende Palestijn verkoopt Banksy-deur voor spotprijsje

Cultuur

redactie

Banksy beschilderde de voordeur van Rabie Dardouna tijdens een bezoek aan Gaza. © epa

Het was even slikken voor Rabie Dardouna, die zijn voordeur nietsvermoedend verkocht aan een plaatselijke artiest voor 175 dollar. Een aardige deal, dacht de 33-jarige Palestijnse man. Totdat hij ontdekte dat hij zichzelf een fortuin door de neus had geboord: de deur was beschilderd door de wereldberoemde kunstenaar Banksy.

De Britse straatkunstenaar reisde eerder dit jaar in het geniep naar Gaza waar hij vier vernielde gebouwen beschilderde. Inclusief de voordeur van Dardouna, waarop hij de Griekse mythologische figuur Niobe afbeeldde, in elkaar gedoken tegen het puin. De deur  was het enige deel van het huis dat nog overeind stond.

Nietsvermoedend verkocht Dardouna het laatste onderdeel van zijn optrekje aan een gewillige lokale kunstenaar voor 700 sjekel (ongeveer 175 euro). Maar in werkelijkheid is het werk vermoedelijk honderdduizenden euro's waard. "Ik had geen idee", zei Dardouna, die nog nooit van Banksy had gehoord. "Ik hoorde dat ik hem voor miljoenen had kunnen verkopen. Nu wil ik de deur terug."

Tentoonstellen
De gelukkige koper, Belal Khaled, is echter niet van plan om de deur terug te geven aan zijn oude eigenaar. Hij zei dat het niet de bedoeling was om Dardouna op te lichten, maar om het kunstwerk te beschermen. "Ik kocht het om te voorkomen dat het beschadigd wordt", zei Khaled tegen persbureau AFP. "Ik wil het ook op andere plaatsen tentoonstellen, maar ik hoef er geen geld aan te verdienen."

Banksy - wiens echte identiteit  nog altijd in nevelen is gehuld - staat bekend om zijn opvallende beelden waar vaak een politieke boodschap in zit. De Britse kunstenaar staat kritisch tegenover Israël, en betrad Gaza volgens zijn uitgever via een tunnel vanuit Egypte, een ingewikkelde en gevaarlijke route, om een reeks kunstwerken achter te laten. Tijdens een eerder bezoek aan het gebied maakte hij onder meer een afbeelding van een meisje dat aan ballonnen omhoogvliegt langs de Israëlische muur, en schilderde hij een doorkijkje naar een tropisch strand.

Lees verder na de advertentie
© Creative Commons / Wikimedia Commons

Deel dit artikel