Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Onderzoek: zeker drie gestolen schilderijen Kunsthal verbrand

Cultuur

Redactie

Verbrand canvas en verf op het scherm van een van de onderzoekers die moeten achterhalen of de gestolen schilderijen verbrand zijn. © REUTERS

Van ten minste drie van de zeven schilderijen die vorig najaar zijn gestolen uit de Kunsthal in Rotterdam, is nu definitief vastgesteld dat ze zijn verbrand. Dat gaat het Roemeens Nationaal Historisch Museum donderdagochtend bekendmaken tijdens een persconferentie. Dat meldt het Roemeense persbureau Agerpres.

Deskundigen van het Nationaal Historisch Museum hebben 3 maanden lang resten onderzocht die afkomstig waren uit de kachel van Olga Dogaru. Dat is de moeder van een van de hoofdverdachten van de kunstroof, Radu Dogaru. Zij bekende tijdens verhoren in wanhoop de zeven gestolen meesterwerken in de kachel te hebben verbrand, in de hoop haar zoon op die manier uit handen van de politie te kunnen houden.

Een woordvoerder van het onderzoeksteam maakte eind juli bekend dat alle zeven gestolen schilderijen verbrand zouden zijn. Prompt trok Olga Dogaru haar bekentenis in: de schilderijen zouden op een veilige plek zijn verstopt.

Dinsdag begint het proces tegen de vier hoofdverdachten van de schilderijenroof. Volgens hun advocaten zijn ze onschuldig en zou het onderzoek naar de asresten slecht zijn uitgevoerd. De advocaten eisen dat het onderzoek wordt overgedaan in het museum het Louvre in Parijs.

Deel dit artikel