Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Onbewerkte asperges met radijs en mierikswortelsaus

Cultuur

Karin Luiten

© Karin Luiten
Koken met Karin

Ja, ik hoor u wel mopperen. Het is alweer juni, over drie weken is het seizoen voorbij en waar blijft Karin met een aspergerecept? 

Ik geef toe, het witte goud is er dit jaar danig bij ingeschoten. Door omstandigheden, haast ik me eraan toe te voegen. Ik mocht door een akkefietje wekenlang niet kauwen en gooide noodgedwongen alles in de blender.

Lees verder na de advertentie
Proefpersonen met een dieet van ul­tra-pro­ces­sed foods aten 500 kilocalorieën per dag meer en werden dikker dan proefpersonen die onbewerkt voedsel aten

Maar de onbetwiste koningin der seizoensgroenten zomaar verhakselen, dat kon ik niet over mijn hart verkrijgen. Gelukkig is er intussen een einde gekomen aan mijn blenderbestaan, en of het zo moest zijn, ineens stond er een tv-ploeg op de stoep met een doos asperges. Wellicht heeft u de uitzending van ‘Nieuwsuur’ gezien? Het draaide allemaal om baanbrekend onderzoek naar de gevolgen van sterk bewerkt voedsel. Je kon het op je vingers natellen: we consumeren met z’n allen steeds meer pakjes, zakjes, snacks en frisdranken én er is een obesitasepidemie. Rara, hoe kan dat. 

Hoho, riepen industrie en wetenschappers jarenlang in koor: daar mag je niet zomaar een oorzakelijk verband tussen leggen. Maar dat is precies wat het Amerikaanse National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases nu heeft aangetoond. Proefpersonen met een dieet dat bestond uit ultra-processed foods aten 500 kilocalorieën per dag meer en werden dikker dan de proefpersonen die uitsluitend onbewerkt voedsel aten.

Lang verhaal kort: een professor gaf uitleg in de tv-studio en ik stond in de keuken met een overbodig pakje aspergesoep en een berg van die rank-witte rakkers. Ik schilde en schilde en schilde, want de cameraman wilde ze van alle kanten. Het fragment kunt u online nog terugzien, de asperges zijn welgeteld drie seconden in beeld. De ploeg haastte zich terug naar Hilversum voor de montage en ik bleef achter met voor een weeshuis geschilde asperges. Eindelijk!

Zelf maken, voor 4 personen

1 kilo witte asperges
1 bosje radijs
4 eieren
30 g boter
zout & peper uit de molen

Saus:
± 2 eetl mierikswortel (versgeraspt of potje)
2 eidooiers
1 volle eetlepel dijonmosterd
1 theelepel suiker
ferme kneep citroensap
± 100-150 ml zonnebloemolie
verse peterselie

Schil de asperges met een dunschiller en verwijder de houtige uiteinden. Breng in een pan water met wat zout aan de kook onder een deksel. Laat 5 minuten sudderen, zet dan het vuur uit en laat ze in ± 10-15 minuten vanzelf beetgaar worden. Snij intussen de radijsjes doormidden en bak ze in een koekenpan in boter met wat zout en peper onder af en toe omscheppen zacht in eveneens 10-15 minuten. Kook intussen de eieren hard en hak fijn, of haal ze door de pureeknijper.

Saus: Klop met een garde de dooiers los in een kom met de mosterd, suiker en citroensap. Voeg à la mayonaise geleidelijk de olie toe en blijf kloppen tot de gewenste dikte. Hak de peterselie fijn en roer erdoor, plus zout, peper en de geraspte mierikswortel. Proef! Vers of uit een potje verschilt nogal in intensiteit.

Serveren: Verdeel de uitgelekte asperges over een schaal. Strooi de radijsjes erover. Garneer met saus en gehakt ei.

Tips

Nog lekkerder: trek van de aspergeschillen- en uiteindes in een minuut of 20 een bouillon waar u de asperges vervolgens in gaart. Dat geurige water kunt u vervolgens weer gebruiken als basis voor soep, risotto of kroketten. Invriezen kan ook.

De betere groenteboer verkoopt verse mierikswortel. Rasp kunt u prima in de vriezer bewaren.

Lees alle recepten van Karin Luiten terug in dit dossier.

Deel dit artikel

Proefpersonen met een dieet van ul­tra-pro­ces­sed foods aten 500 kilocalorieën per dag meer en werden dikker dan proefpersonen die onbewerkt voedsel aten