Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nynke Laverman: Als ik wil schrijven, zonder ik me af in een huisje in een natuurgebied

Cultuur

Nynke Sietsma

Friese zangeres en taalkunstenares Nynke Laverman. © Jorgen Caris
ik heb een droom

“Ik slaap altijd als een roos en kan dromen goed onthouden. Ook al ben ik nog druk bezig geweest en denk ik nog duizend gedachten voordat ik wegduizel, ik ga liggen en paf, ik slaap. 

Als kind sliep ik ook goed. Alleen als ik koortsig was, kreeg ik een vervelende droom. Dan verdween ik in televisiesneeuw. Nu heb ik af en toe een nare droom in de nacht voordat ik moet optreden. Dan sta ik vijf minuten voor opkomst in de schmink verdwaasd met het script in mijn handen en ben ik totaal onvoorbereid. In het echte leven bereid ik me juist tot in de puntjes voor. Sterker nog, ik ben een controlfreak.

Lees verder na de advertentie
Ik ben graag in het rijk van de slaap. Het is het rijk waar het onderbewuste zich ontrafelt

Ik ben graag in het rijk van de slaap. Het is het rijk waar het onderbewuste zich ontrafelt. Van dat onderbewuste moet ik het hebben als ik aan een nieuw album schrijf. Daar zit de verbeelding, het mysterie. Sommige schrijvers zitten heel dicht op die verbeelding en kunnen overdag moeiteloos dagdromen en mijmeren. Ik niet. Ik ben een praktisch persoon. Ik hoef weinig te doen om in het dagelijkse leven te functioneren, wat andere kunstenaars soms niet zo goed kunnen. Ik heb het echt moeten leren om in die mijmertijd te komen.

Aandachtig kijken

Mijn album ‘Wachter’ gaat over de kunst van het wachten in ruime zin en over die mijmertijd. Durven we de ruimte te nemen om dingen te laten ontstaan, zonder in te grijpen? We zijn geneigd van A naar B te gaan zonder aandachtig om ons heen te kijken. Maar de mooiste, onverwachte dingen ontstaan juist als we de ruimte nemen, wachten en niks doen. In ‘Wachter’ gaat het over een man die boswachter is. Hij is heel goed in dat wachten en aandachtig om zich heen kijken. Hij heeft zoveel aandacht voor bomen dat hij ook een boom wordt. Zijn geliefde gaat uiteindelijk in hem wonen.

Als ik wil schrijven, zonder ik me af in een huisje in een natuurgebied. Er is thuis altijd wel iets wat moet, helemaal als je kinderen hebt en een man die ook muzikant is met een tourschema. Eerst zit ik in dat huisje achter de keukentafel te persen en te hopen dat de woorden komen, tegen beter weten in. Bewegen werkt beter. Je moet het niet bedénken. Dan wordt het te gekunsteld.

De laatste keer begon ik hardop te prevelen, al lopend in dat natuurgebied. Zonder dat ik er erg in had, mompelde ik de eerste zinnen van een gedicht. ‘Ik soe dy sizze wolle, dat ik hieltyd faker dream, fan hoe’t it libben wêze soe as beam.’ Ze zijn te horen in het eerste couplet van het slotgedicht voor de korte film ‘One of Us’ die op de Oldehove-toren in Leeuwarden wordt geprojecteerd. Kijk, die zinnen zijn gewoon ontstaan. Dáár heb ik dus die mijmertijd voor nodig.”

Nynke Laverman (1980) is een Friese zangeres en taalkunstenares. Haar film ‘One of Us’ is tot 30 september op donderdagen tot en met zondagen op de Oldehove in Leeuwarden te zien. Haar voorstelling Wachter gaat op 14 november in reprise in De Harmonie in Leeuwarden en is tot en met 22 december in Nederlandse theaters te zien.

'Ik heb een droom' is een interviewrubriek waarin Trouw mensen vraagt waar ze over dromen, overdag of 's nachts. Lees hier eerdere afleveringen terug. 

Deel dit artikel

Ik ben graag in het rijk van de slaap. Het is het rijk waar het onderbewuste zich ontrafelt