Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nieuw entreegebouw voor Van Gogh Museum

Cultuur

Redactie

Ontwerp van de nieuwe entree. © Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum in Amsterdam verhuist de hoofdentree naar de achterkant. Aan de tentoonstellingsvleugel aan het Museumplein wordt een nieuw, glazen entreegebouw toegevoegd. Met deze aanpassing wil het museum een 'open, transparante en uitnodigende' entree hebben, zei directeur Axel Rüger woensdag bij de presentatie van het conceptontwerp.

Met de verhuizing van de hoofdingang kan het best bezochte museum van Nederland de bezoekersstroom beter aan. Daarnaast hebben ook het onlangs heropende Stedelijk Museum en het binnenkort te heropenen Rijksmuseum hun entree aan het Museumplein. De achterkant van het museum aan de kant van het plein bestaat nu uit een dichte grijze muur, die ook weleens 'de Berlijnse Muur' wordt genoemd.

De nieuwe ingang kost 15 miljoen euro en moet eind 2014 gereed zijn. Het plan is in de loop van volgend jaar te beginnen met de bouw, die ongeveer 8 maanden duurt. Het Van Gogh Museum heeft al 8,5 miljoen euro binnen voor de aanpassing.

Tijdens de verbouwing zal alleen de tentoonstellingsvleugel dicht zijn. Het hoofdgebouw met de vaste collectie van de schilderijen van Vincent van Gogh blijft open voor bezoekers, benadrukte Rüger. Het museum ontvangt jaarlijks zo'n 1,5 miljoen mensen.

Voor het conceptontwerp heeft het museum de hulp ingeroepen van het Japanse architectenbureau Kisho Kurokawa. Dat heeft ook de ellipsvormige tentoonstellingsvleugel ontworpen, die in 1999 is geopend. Binnenkort begint de aanbesteding en de selectie van een architectenbureau, die wel binnen de kaders van het conceptontwerp moet blijven. Het Van Gogh Museum werkt het liefst samen met een bureau in Europa of Nederland. 'Hoe verder weg de architect, hoe moeilijker het traject', verklaarde Rüger.

De instelling is overigens momenteel 7 maanden gesloten vanwege renovatiewerkzaamheden. De topstukken hangen tijdelijk in De Hermitage in Amsterdam. Op 1 mei heropent het 40-jarige museum de deuren op de huidige locatie bij het Museumplein met de tentoonstelling Van Gogh aan het werk.

Lees verder na de advertentie
De huidige entree van het Van Gogh Museum © ANP

Deel dit artikel