Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Niemand zit te wachten op de bruiloft van Eugenie, het nichtje van Harry en William

Cultuur

Harmen van Dijk

De Britse prinses Eugenie in 2013. © EPA
Soap & co

De Britse prinses Eugenie gaat trouwen. Dé kans voor moeder Sarah Ferguson om weer eens te schitteren op een koninklijk feestje.

Groot-Brittannië maakt zich op voor een volgend koninklijk huwelijk. Op 12 oktober trouwt prinses Eugenie, dochter van prins Andrew en Sarah Ferguson, met Jack Brooksbank. De plechtigheid vindt plaats in St. George’s Chapel waar eerder dit jaar Harry en Meghan voor het altaar stonden. 

Lees verder na de advertentie

Of het net zo spectaculair zal worden, daaraan wordt bij de BBC getwijfeld. Boze tongen beweren dat de staatsomroep het huwelijk niet wil uitzenden, omdat gevreesd wordt voor een kijkcijferflop. Prins Andrew zou al bij de commerciële zender ITV hebben aangeklopt.

Prinses Eugenie en Jack Brooksbank poseren voor de media nadat ze hun verloving bekend hebben gemaakt. © AP

Arme Eugenie – ze heeft weliswaar echt blauw bloed, maar ze mist de X-factor van Meghan. Haar Jack mag dan werken voor Casamigos, het tequila-merk van niemand minder dan acteur George Clooney, hij is geen prince charming als Harry.

Invloed van moeder Sarah

Vraag is trouwens of Eugenie wel zit te springen om van haar huwelijk een wereldwijde tv-hit te maken. De 28-jarige prinses, die werkt voor een Londense galerie, zoekt de spotlights normaal gesproken niet op, behalve om een goed doel te steunen. Vorige week was ze nog in Servië, om aandacht te vragen voor mensensmokkel. Ze verschijnt ook keurig bij elk koninklijk evenement, tot nu toe altijd samen met haar oudere zus Beatrice. De twee hebben een zekere faam opgebouwd met hun uitzinnige hoofddeksels, maar dat is het dan wel. 

Prinses Eugenie (links) en prinses Beatrice tijdens het huwelijke van prins William en Kate Middleton. © EPA

De foto van de twee zusjes tijdens het huwelijk van prins William en Kate Middleton was het mikpunt van een vergelijking met de stiefzusjes Anastasia en Drizella uit het sprookje Assepoester.

In Engeland vermoeden ze dat moeder Sarah een hand heeft in de grootse aanpak van de trouwpartij, waarvoor meer dan duizend gasten genodigd zijn en die zal worden afgesloten met een rijtoer door de straten van Windsor. Als moeder van de bruid zou Sarah eindelijk weer eens kunnen stralen op een koninklijk evenement. Ze wordt zelden uitgenodigd – sinds de scheiding van Andrew in 1996 is ze het zwartste schaap van de familie door een eindeloze reeks schandalen en bijna-faillissementen.

‘Eugenie lijkt net zo’n monsterlijke honger naar glitter en glamour te hebben als haar moeder’, schreef columniste Jan Moir in een giftig artikel in The Daily Mail. ‘En dat terwijl ze als negende in lijn voor de troonsopvolging net zo belangrijk voor de monarchie is als de hondjes van de Queen.’

Precaire positie

De moeder van de bruid Sarah had de columniste waarschijnlijk het liefst zelf de huid vol gescholden, maar gezien haar precaire positie liet ze dat over aan de voorzitster van een liefdadigheidsclub waarvan ze beschermvrouwe is. De boze brief, die Sarah ongetwijfeld woord voor woord zelf gedicteerd had, plaatste ze op haar Instagram-account, met de opmerking dat ze het er roerend mee eens was.

Dit bericht bekijken op Instagram

Intussen valt niet te ontkennen dat Sarah geniet van alle aandacht die de komende trouwpartij met zich meebrengt. In een Australische radioshow wilde ze best even terugblikken op haar eigen huwelijk in 1986. “De mooiste dag van mijn leven”, zei ze heel verrassend. Maar goed, niet veel gescheiden vrouwen zullen hun ex-man omschrijven als ‘een gouden kerel, een klompje goedheid’, zoals Sarah deed. 

Nog minder gescheiden stellen zullen een huis delen. Nu kunnen Andrew en Sarah kiezen uit de Royal Lodge in Windsor en een chalet in het Zwitserse Verbier, maar ze komen elkaar regelmatig tegen. “We vliegen in en uit, soms zijn we er tegelijk – het bevalt me prima”, zei Sarah. Nou ja, stiekem zou ze best meer willen dan een perfecte ex. In interviews hengelde ze meer dan eens naar een nieuw huwelijksaanzoek. Maar die kans om zelf nogmaals te stralen op een koninklijke trouwpartij zit er blijkbaar niet meer in. 

Harmen van Dijk bespiegelt wekelijks de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daarbuiten.

Deel dit artikel