Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nepnieuws was zo'n dertig jaar geleden ook al 'in'

Cultuur

Ton den Boon Lexiton Services BV

© anp
Nepnieuws

Naast nieuwe woorden kunnen ook woorden die al langer bestaan een tijdvak typeren. Zo werd nepnieuws in 2016 een modewoord voor onjuiste, maar als waar gepresenteerde berichtgeving die bedoeld is om het gedrag of de politieke keuze van mensen te beïnvloeden.

Zulk nieuws wordt vaak verspreid via blogs of op de sociale media en is soms niet van echt nieuws te onderscheiden.

Het woord nepnieuws gaat al zo'n dertig jaar mee. Zo kopte Het Vrije Volk op 31 augustus 1989: 'Nepnieuws is 'in' op Amerikaanse tv'. Twee jaar eerder, in 1987, had De Telegraaf het al over een 'nepnieuws-show' op de Duitse tv gehad. Nog ouder is het woord nepbericht. Zo kopte een regionale krant op 12 november 1974 dat een 'Nep-bericht' op de radio had gezorgd 'voor grote deining'. Nepnieuws is samengesteld met nep. Van oorsprong is dat een Bargoens woord voor namaak of bedrog.

Nep staat sinds 1950 in Van Dale, maar moet al rond 1900 uit het Duits zijn overgenomen. Net als het werkwoord neppen dat in het Duitse Bargoens (het Rotwelsch) oplichten betekent. In die betekenis werd ons werkwoord neppen rond 1920 ook al in de Nederlandse kunsthandel gebruikt. 'De neppers, zij neppen', schreef de NRC op 11 november 1925 over 'neppers naar de allures van een Rembrandt' die virtuoze vervalsingen ('nepperijen') maakten waarmee ze kunstkopers oplichtten.

Het etymologisch woordenboek brengt het Duitse werkwoord neppen in verband met een weversterm: noppen. Zoals de wever 'nopt', d.w.z. de noppen verwijdert, zo 'plukt' de oplichter de persoon die hij nept.

Lees verder na de advertentie
Zo kopte een regionale krant op 12 november 1974 dat een `Nep-bericht¿ op de radio had gezorgd `voor grote deining¿Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie
Zo kopte een regionale krant op 12 november 1974 dat een `Nep-bericht¿ op de radio had gezorgd `voor grote deining¿