Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Neerlandici aller landen verenigd

Cultuur

Peter-Arno Coppen

© anp

De afgelopen week bezocht ik in Leuven het colloquium neerlandicum, het internationale congres voor neerlandici. Dit moet het enige internationale congres zijn waar deelnemers van over de hele wereld als voertaal het Nederlands hanteren en niet het Engels. 

Driehonderd neerlandici uit 38 landen, van Argentinië tot Zwitserland, communiceerden gedurende vijf dagen met elkaar in vlekkeloos Nederlands. Geen moment had iemand de neiging om over te schakelen naar het Engels.

Lees verder na de advertentie

Het aantal studenten Nederlands aan Nederlandse universiteiten mag dan bedroevend laag zijn, in het buitenland is de belangstelling voor een studie Nederlands nog steeds groeiende. In het hoger onderwijs zijn er bijna 14.000 studenten buiten Nederland en België die het Nederlands in hun pakket hebben. Toegegeven, soms alleen als bijvak, maar toch. Het aantal studenten Nederlands in het buitenland is vele malen groter dan dat in eigen land. Studenten kiezen Nederlands vooral vanuit een belangstelling voor de taal en cultuur, en ook vanuit economische motieven. In Duitsland, met name in het grensgebied, is Nederlands zelfs een keuzevak op de middelbare school, waar meer dan 30.000 leerlingen het als tweede vreemde taal (naast het Engels) in hun keuzepakket opnemen.

Als die studenten uit het buitenland zelf een stage aan een buitenlandse universiteit gaan doen, kiezen ze trouwens liever voor een universiteit in Polen dan voor een stageplaats in Nederland of België. Deels doen ze dat omdat het goedkoper is. Maar ze vinden het ook belangrijk dat ze daar tenminste colleges in het Nederlands kunnen volgen.

Grammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels, voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Lees hier het hele dossier.

Deel dit artikel