Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Neem een slok van de Château de la Jaubertie en je waant je even in Buckingham Palace

Cultuur

Laura van Baars

Drinken

Een vast panel test wekelijks wijn, bier, whisky en non-alcoholica. Vandaag: een rode Frans-Britse wijn.

Wat schonk de Queen deze week op het staatsbanket met Willem-Alexander en Máxima? Bij toeval ontdekte ik waaraan haar gasten zich twee jaar geleden laafden, op haar negentigste verjaardag: een rode Château de la Jaubertie, waarschijnlijk de rode ‘Cuvée tradition’, een assemblage van merlot, cabernet sauvignon en malbec. Een goedgeprijsde wijn van de gerenommeerde Britse wijnmaker Hugh Ryman, een miljonairszoon die de scepter zwaait over een romantisch wijnkasteel bij Bergerac in de Dordogne. In elke wijnwinkel in de streek dook tijdens onze vakantie het verhaal van de verjaardagswijn van Elizabeth weer op: een beter verkoopverhaal is er ook niet.

Lees verder na de advertentie

De vorstelijke klant betekent voor de Dordogne een lange neus naar buurstreek Bordeaux. Helaas mogen Dordogne-wijnen die naam niet dragen, al liggen prestigieuze gebieden als Pomerol en St. Emilion naast de deur. Ryman plaatst zijn Château de la Jaubertie op zijn website ‘100 km van Bordeaux’, maar in feite ligt het dicht bij Bergerac. Deze wijnboeren kunnen zich bij het maken van wijn meer vrijheid permitteren dan de Bordelais. Ryman licht toe hoe hij zijn bekroonde wijnen maakt, met de methode maceration carbonique waarbij druiven drie dagen worden afgesloten.

Door het gewicht breken de onderste druiven, gaan ze gisten en komt koolzuur vrij. De druk in het luchtdichte vat wordt zo steeds groter en de smaakstoffen kunnen dan optimaal worden opgenomen in het sap: pruimen en kersen. Na verdere bewerking blijven smaakvolle, fruitige wijnen over met weinig tannines. Om de wijn nog zachter te maken, volgt na een half jaar de malolactische gisting. Een korte rijping op Amerikaans eiken van een deel van de druiven geeft een vleugje vanille. Na een tot drie jaar is de wijn op dronk. We waanden ons even in Buckingham Palace.

Château de la Jaubertie Bergerac
Cuvée tradition 2011
Josbeeres.nl € 8,95

Een vast panel test wekelijks wijn, bier, whisky en non-alcoholica. Alle eerder besproken dranken vindt u hier terug. 

Deel dit artikel