Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nederlands, let op uw zaak!

Home

Peter-Arno Coppen

© anp
Taal

Waarom heb je in je rubriek nog niet geschreven over het eindexamen Nederlands?, vroeg mij laatst iemand. Ik stond op het punt om te antwoorden dat het eindexamen Nederlands eigenlijk niet over taal gaat en deze rubriek wel, maar toen bedacht ik dat dit toch wel vreemd is.

Bij het centraal schriftelijk eindexamen Nederlands krijgen leerlingen een paar teksten voorgelegd met vragen en opdrachten. Daarmee wordt in principe alleen 'leesvaardigheid' getoetst, dat wil zeggen: hoe goed de leerlingen een tekst kunnen lezen. Ze moeten daartoe de hoofdgedachte uit de tekst halen, allerlei tekstverbanden aangeven, redeneringen blootleggen.

Lees verder na de advertentie
Taalvakken zouden eigenlijk een beetje meer zaakvakken moeten worden

Als je de teksten en de vragen van het examen Nederlands letterlijk in het Engels of in het Turks zou vertalen, heb je daarmee ook een toets voor leesvaardigheid Engels of Turks. Geen enkele vraag heeft betrekking op het Nederlands zelf. Het examen gaat niet over het Nederlands.

Dit is een belangrijk verschil tussen taalvakken en zaakvakken. Bij de zaakvakken (zoals biologie) gaat het om kennis en inzicht op een vakgebied, die je bijvoorbeeld moet kunnen toepassen op een kwestie. Bij taalvakken (althans in het centraal schriftelijk) gaat het alleen om vaardigheid.

Dat is wel jammer. Kennis van de taal zelf (hoe de taal in elkaar zit, hoe het zit met taalvariatie en taalcontact) heeft niet alleen een culturele waarde, maar kan er ook voor zorgen dat mensen over taalkwesties niet alleen onderbuikgevoelens hebben, maar ook genuanceerde standpunten. Taalvakken zouden eigenlijk een beetje meer zaakvakken moeten worden. 

Ook een vraag over taal? Mail naar: p.a.coppen@let.ru.nl


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel

Taalvakken zouden eigenlijk een beetje meer zaakvakken moeten worden