Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nederlands enige diva laatste zomergast

Cultuur

Katja Schuurman (1975) is op 28 augustus de laatste gast van dit seizoen van ' Zomergasten'. Zij is zonder twijfel Nederlands bekendste filmen televisiester. ' De enige echte diva die Nederland heeft', wordt wel gezegd.

Waar zij verschijnt verstommen de gesprekken en volgen alle blikken haar. Katja is er in de loop der jaren aan gewend geraakt; met charme en stijl blijft zij verzoeken om handtekeningen en foto's inwilligen. Ze is er gewend aan geraakt dat ze vooral op haar uiterlijk wordt beoordeeld, maar daar zit ze niet mee.

De vermoorde cineast Theo van Gogh, die haar hoofdrollen gaf in zijn films ' Interview' en ' Medea', zei eens: ,, Mevrouw Schuurman is een veel beter actrice dan haar reputatie doet vermoeden.” In haar favoriete film-en televisieavond laat Katja fragmenten zien uit de speelfilm ' Gandhi' en van actrice Monica Bellucci in de Franse film ' Irréversible', die in 2002 in Cannes veel stof deed opwaaien door het harde, realistische geweld. Zij heeft verder fragmenten gekozen uit de documentaires ' Maria Callas, Living and Dying for Art and Love' en ' Crazy', van Heddy Honigmann, die uitgezonden militairen laat vertellen over en luisteren naar de muziek die hen in moeilijke situaties op de been hield. Ook fragmenten uit Hans Teeuwens ' Industry of Love' en uit ' Ali G. in da USAiii', en uit een opzienbarend vooruitziend interview van Theo van Gogh met zichzelf uit 2002.

Katja Schuurmans keuzefilm is ' Magnolia' (1999) van de jonge Amerikaanse regisseur Paul Thomas Anderson. Met in de hoofdrollen onder anderen Tom Cruise en Jason Robards (1922-2000) (zie ook de rubriek ' Films op tv' op de pagina hiernaast).

Deel dit artikel