Nederland vraagt paneel terug uit Boston

cultuur

Hans Armee

Nederland vraagt het zestiende-eeuwse paneeltje met landschap van Herrie met de Bles terug van het Museum of Fine Arts in Boston.

Volgens het ministerie van OCW zijn de bewijsstukken rond dat het stuk in Nederland hoort. Het is afkomstig uit de zogenoemde Koenigs-collectie. Het museum in Boston heeft het paneel al meerdere keren aan Nederland aangeboden, op voorwaarde dat ons land met goede bewijzen kwam dat het hier thuishoort. Dat is er tot op heden bij ingeschoten. Volgens een woordvoerster kwam dat de laatste tijd vooral doordat de Inspectie Cultuurbezit zich momenteel meer bezighoudt met de teruggave van in de oorlog zoekgeraakte stukken aan erfgenamen, dan met het actief terugkrijgen uit andere landen van werken uit Nederlands bezit.

Hermann G"ring verwierf het paneeltje uit de collectie van de in de oorlog gestorven Franz Koenigs (1881-1941) reeds kort na de bezetting. De erven Koenigs staan op het standpunt dat niet de Nederlandse staat, maar z¡j recht hebben op de stukken uit de collectie, die zij zonder de Tweede Wereldoorlog nooit zouden zijn verloren. Het ministerie heeft de claims van de familie al eerder afgewezen.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie