Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nasi goreng (voor 1 persoon)

Cultuur

Karin Luiten

Nasi goreng 1 persoon © Karin Luiten
Koken met Karin

Ping & klaar, dat is nieuw, van Iglo. Maar het lijkt eerder terug naar af. Kom op zeg, een eenpersoonsmagnetronmaaltijd, dat is toch treurig? 

In de tv-commercial zien we echter blije mensen die een bak uit de vriezer in de magnetron stoppen en de boel daarna ofwel zo op de bank wegwerken (de archetypische student) ofwel samen nuttigen aan een gedekte tafel met een glaasje wijn (het bejaarde echtpaar). Gek genoeg staat de commercial al sinds 2017 op YouTube, dus zo recent is het helemaal niet. Volgens de klantenservice (ja, uw nijvere journalist zoekt alles tot op de bodem uit) is er opnieuw een promotie-offensief gestart omdat er twee smaken bij zijn gekomen, nasi goreng en andijviestamppot. 

Lees verder na de advertentie

En, is het wat? Tja, dat ‘zonder toegevoegde kunstmatige smaak- of kleurstoffen’, daar is het nieuwtje nu toch wel vanaf. De nasi goreng smaakt helaas vrij niksig. En vooral zompig, en dat is grappig voor een diepvriesproduct, want dat gebeurt juist als je warme rijst gebruikt. Wat is dan het voordeel, de snelheid? De Iglo-nasi moet 9 minuten in de magnetron en dan nog 2 minuten wachten. In de oven duurt het zelfs 30 tot 40 minuten. Maar in 11 minuten maakt u ook zelf een bordje nasi.

Nog even het basisprincipe: nasi goreng maakt u met wat er voorhanden is, dat kan best andere groente zijn dan die van mij. Maar vooral heeft u er koude rijst voor nodig, van gisteren of, nog handiger, uit de diepvries. Want ik adviseer om restjes gekookte rijst altijd in te vriezen. Niet efficiënt aangestampt in een bakje maar zo los mogelijk in een zak, want losse korrels, die kunt u bevroren en al in de wok gooien. Kijk, dát zou Iglo nou eens moeten verkopen. Gat in de markt.

Zelf maken voor 1 persoon

125 g gare koude/ bevroren rijst
50 g spekjes
1 ei
100 g worteltjes en 100 g diepvriesdoperwten (of andere groenterestjes)
1 kleine ui
1 knoflookteentje
1 theel sambal
optie: stukje verse gember
scheut ketjap manis
scheut plantaardige olie

Giet wat kokend water over de doperwten. Snipper de ui en fruit zachtjes in wat olie in een wok of hapjespan, samen met de spekjes. Knijp de knoflook erboven uit, doe de sambal erbij. Als u toch gember in huis hebt voor de verse-gemberthee, mag dat er ook bij, fijngehakt. Snij intussen de wortel in dunne plakjes. Doe erbij en roerbak op hoog vuur even mee. Nu mogen de rijst en ketjap erdoor geschept en ten slotte de uitgelekte doperwten. Laat alles goed warm worden en bak intussen in een koekepan in wat olie een spiegelei. Schep de nasi op een bord of in een kom, met het ei bovenop. Als u wat bladselderij hebt, is dat lekker erover. Atjar en seroendeng uit een potje plus kroepoek uit een zakje zijn ook altijd welkom.

Tip

Wie liever roerei wil, giet een losgeklopt ei bij de iets opzijgeschoven groente. Daarna pas de rijst erbij. En wie het nog exotischer wil fruit 1 klontje trassie, 1 theel djinten, 1 theel ketoembar en 1 theel laos mee met de ui.

Haast alles wat in een pakje of zakje zit, kun je ook zelf maken. Karin Luiten doet dat wekelijks voor. Bekijk meer recepten op trouw.nl/kokenmetkarin.

Deel dit artikel