Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Naakt of chic dineren aan zee

Cultuur

Simonka de Jong

Review

De tweelingzusjes van strandpaviljoen Noord in Bergen aan Zee krijgen het bijna dagelijks te horen: ,,Hè, maar ik dacht. . . ik had toch net bij jou besteld?'' ,,Nee, dat moet mijn zusje zijn geweest'', antwoorden ze dan.

Ze lijken dan ook sprekend op elkaar. Allebei zijn ze mooi, blond en slank. De strandtent waar ze werken, wordt goed bezocht door het welgestelde publiek uit Bergen. De kunstenaars, schrijvers en intellectuelen uit het villadorp houden ook wel van een dagje strand. Zij deinzen er niet voor terug om ¿27,50 neer te tellen voor een salade met ganzenlever of met huisgerookte zalm. ,,Ja, wij gebruiken dure ingrediënten'', zegt een van de zusjes.

Het interieur van strandpaviljoen Noord is in allerlei tinten blauw en groen gehouden: van mintgroen tot turkoois, en Grieks blauw. En dat is strak doorgevoerd: de waterglazen zijn van diepblauw glas, de wijnglazen hebben een blauw voetje, de houten tafeltjes hebben een blauw ruitpatroon en er staan mooie blauw-groene aardewerken schalen op tafel. Er is een open keuken, waar flesjes speciale olijfolie en azijn netjes in het gelid staan.

Af en toe moet er een gerecht geflambeerd worden en laait een vlam in de pan op tot het plafond. Het hele paviljoen is zo ongeveer van glas, zelfs het dak. Op een zonnige dag ademt het een mediterrane sfeer uit en kun je prachtig uitkijken over het strand van Bergen aan Zee met zijn karakteristieke palenrijen.

De duinen bij Bergen behoren tot de mooiste in Nederland. Een wandeling van 3 kilometer van de parkeerplaats langs de weg van Bergen naar Bergen aan zee is zeer aan te raden. De tocht gaat langs wuivend geel gras en verlaten duinpannetjes. Wij kwamen iets ten noorden van het strandpaviljoen uit en liepen nog een eindje langs het naaktstrand. Ook hier is een interessante strandtent: Zeezucht. Zelfs de serveersters zijn er bloot of op zijn minst topless. In badpak kun je er beslist niet aan komen zetten.

In strandpaviljoen Noord beginnen we met Gazpacho, een frisse Spaanse tomatensoep die koud wordt opgediend. Ideaal voor een warme zomerdag. Daarna verse artisjok met truffel en pecorino en de salade met gamba, coquille en ganzenlever. Allebei staan ze als voorgerechten op de kaart, maar ze kunnen (qua hoeveelheid en prijs) prima als hoofdgerecht gegeten worden. Het is net of de menukaart de gast wil verleiden tot de voorgerechten. Die hebben aanlokkelijke omschrijvingen, waar het water je van in de mond loopt. De hoofdgerechten daarentegen worden kort aangeduid. 'Kalfskotelet' staat er of 'eendenborst'.

De voorgerechten zijn een schot in de roos. De artisjok ziet er prachtig uit. De blaadjes zijn afgeknipt en hij is gevuld met een romige mayonaise met stukjes geschaafde verse truffel en pecorino. De artisjok ligt op een bedje van sla met walnoten, kappertjes en felle rozerode draadjes radijscress die voor een mooi effect zorgen. Jammer dat de artisjok zo koud wordt opgediend, zodat veel van de smaak verloren gaat.

De salade met gamba's zou niet misstaan in een toprestaurant. Er zitten zachte coquilles in en hele gamba's waarvan alleen het lijfje gepeld is. De flinterdunne stukjes ganzenlever smelten op je tong. Als dessert is er Rdgrd Frde, een Deense rode-vruchtencompote met slagroom.

Zo zie je maar. Ook op het strand kun je een avondje dineren op stand.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie