Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Na 30 jaar eindelijk lof voor Piet de Jong

Cultuur

Hans Goslinga

Review

DEN HAAG - Oud-VVD-leider Hans Wiegel vindt dat de Haagse politici zich hebben vervreemd van 'de mensen in het land'. Hij ziet daarin een van de grootste bedreigingen voor de plaats van de politiek in de samenleving.

,,Het opent voor een nieuwe partij, met een aanvoerder die positie durft te kiezen, vele kansen voor open doel'', zei hij gisteren, verwijzend naar de opmars van Leefbaar Nederland, bij de presentatie van de biografie over oud-premier Piet de Jong, getiteld Van buitengaats naar Binnenhof.

Wiegel trok een parallel met de politieke toestand in 1971, toen de KVP de populaire en gerespecteerde De Jong 'op de schroothoop' dumpte, in plaats van hem tot lijstaanvoerder te kiezen. ,,De politieke leiders van toen hadden hun eigen agenda en ambities.'' Wiegel zei dat hij zich toen al verbaasde over 'de blunder' De Jong aan de kant te schuiven en in te ruilen voor de jongere Veringa. ,,Tijdens de verkiezingscampagne trof ik overal respect en waardering voor deze minister-president.''

De KVP duikelde in die verkiezingen met Veringa als aanvoerder van 42 naar 35 zetels en van De Jong bleef het beeld hangen van een conservatieve premier, wiens hoogste ambitie het was 'op de winkel te passen'. De biografie corrigeert dat beeld ingrijpend. De Jong komt eruit te voorschijn als een wijs en daadkrachtig leider, die in de rumoerige jaren zestig het roer stevig in handen had.

De nu 86-jarige oud-premier toonde zich ontroerd over de bijstelling van het oude beeld. Hij zei dat altijd onderbelicht is gebleven hoeveel vernieuwing de ministers van zijn kabinet tot stand hebben gebracht. ,,Ik heb nu in een halfuur meer lof gekregen dan in de twaalf jaar dat ik in vijf kabinetten bewindsman was.''

Wiegel noemde De Jong 'een van de beste minister-presidenten die ons land heeft gehad' en 'de beste vice-president die de Raad van State nooit heeft gehad.' Het kabinet-Biesheuvel benoemde in 1972 niet De Jong, maar oud-CNV-voorman Ruppert op deze post. Voor De Jong was dit 'een van de bitterste ervaringen van zijn leven'.

Wiegel noemde De Jong, die destijds bekendstond als een beetje a-politieke figuur en die zichzelf ook zo zag, 'iemand die het politieke handwerk in zijn vingers had.' Het geheim is volgens de liberaal ontspannen zijn. ,,Ontspannen zijn, dan lukt alles, zei Jelle Zijlstra eens tegen mij. Het is een voorwaarde voor succes zowel in het ambt van minister-presdient als op de post van oppositieleider.''

De liberaal constateerde dat zijn eigen partij, de VVD, net als de PvdA 'diffuus' is geworden. Hij noemde het Torentjesoverleg als de voornaamste oorzaak van het gebrek aan profiel van de partijen en, ruimer genomen, van het gebrekkige functioneren van de parlementaire democratie.

Wiegel onthulde zelf één keer, ten tijde van het kabinet-Biesheuvel, als jong fractieleider te zijn uitgenodigd voor overleg met de liberale bewindslieden in het Torentje. Zijn evenknie uit de senaat, Harm van Riel, was er ook. 'Er waren veel broodjes en de bewindslieden legden de voortreffelijkheid van hun voornemens uit. Daarna keken ze ons aan. Konden wij ermee instemmen? Ik was jong, zat wat te schuifelen. Wat moest ik ermee? Waarop Van Riel opstond en zei: Wat u vertelde is interessant. Uw broodjes waren lekker. Wij wensen u nog een prettige middag. Nooit meer zo'n gesprek geweest. Prima.''

Deel dit artikel