Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Museum Boijmans verliest 'tweede collectie Koenigs'

Cultuur

kunstredactie

Museum Boijmans van Beuningen verliest een groot deel van de 'tweede collectie Koenigs'. Erfgenamen van Chr.van der Waals, dochter van de beroemde kunstverzamelaar Koenigs, willen ruim vijftig tekeningen, enkele prenten en drie schilderijen laten veilen. Het museum had de kunstwerken sinds 1976 in bruikleen.

De collectie, die inmiddels is weggehaald uit het museum, wordt volgend jaar in New York verkocht door veilinghuis Sotheby's. Een poging van het museum de werken direct van de erven over te nemen, heeft niets opgeleverd. Onder de collectie bevindt zich een zestiende-eeuws seizoenenboek van Hans Bol, met een waarde van 1,3 miljoen gulden, en een voorstudie voor een tekening van de Franse impressionist Edgard Degas, die ruim 450000 gulden moet opbrengen. Het museum hoopt deze twee werken zelf te kunnen kopen, al heeft het hiervoor nog geen geld.

De eerste verzameling van Franz Koenigs, die hij vanaf 1935 samenstelde, kwam in 1941 in het bezit van Boijmans van Beuningen. De werken die Koenigs tot zijn dood in datzelfde jaar verzamelde, werden verdeeld onder zijn erfgenamen, onder wie Van der Waals. In 1976 gaf zij haar verzameling in bruikleen aan het museum. Haar erfgenamen hebben besloten de werken te laten veilen, deels uit financiële overwegingen. Hoofdconservator Bram Meij van Boijmans' prentenkabinet betreurt het verlies van de collectie maar respecteert het besluit. ,,Een bruikleen blijft een bruikleen, daar ben je je continu van bewust.''

Directeur Annemarie Vels Hijn van de Nederlandse Museumvereniging: ,,Een museum is kwetsbaar in gevallen als deze. Maar als je te veel barrières opwerpt voor de eigenaar die zijn object terug wil, leent niemand nog iets uit. De tweede generatie hecht wel vaker minder aan de kunstwerken dan de verzamelaar zelf, en deels vanwege de waardestijgingen wordt dan snel voor geld gekozen.''

Twee jaar geleden dreigde het schilderij 'Paysage près d'Aix avec la tour César' ('Landschap bij Aix') van Paul Cézanne voor Boijmans van Beuningen verloren te gaan, toen eigenaresse A.Boerlage-Koenigs het wilde laten veilen. Een anonieme koper redde het werk toen voor het museum.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie