Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

x

Mozaïekvloer Rijksmuseum heeft Cuypers-ontwerp terug

cultuur

ANP/Redactie

© ANP

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft in de verbouwing een nieuwe mijlpaal bereikt. In de voorhal van het museum ligt sinds kort een volledig gereconstrueerde mozaïekvloer naar het oorspronkelijke ontwerp van architect Pierre Cuypers.

'Het gaat nu heel snel', zei Taco Dibbits, directeur collecties vandaag.

'Je ziet het museum nu dag bij dag groeien.' De terrazzovloer werd in de jaren '90 gesloopt. 'Hij was heel erg kapot', aldus Dibbits. De vloer was verzakt en er zaten scheuren in. Bovendien was hij al sinds de jaren '20 bedekt met een linoleumvloer.

Moment van rust
De directeur is erg in zijn nopjes met het eindresultaat. 'Ik vind het fantastisch. Ik hield aanvankelijk mijn hart vast, dacht: zou het niet veel te druk worden? Maar deze hal biedt straks vooral een moment van rust.'

De 420 vierkante meter grote vloer is gemaakt onder leiding van architectuurhistoricus Carien de Boer-van Hoogevest, van Van Hoogevest Architecten. 'We wisten er eerst weinig van, maar hebben uiteindelijk alle schetsen van Cuypers gevonden. Daardoor is 99 procent van de vloer gebaseerd op het ontwerp van Cuypers zelf.'

Wanddecoratie en doeken
De architect heeft volgens haar veel over de vloer geschreven en ook in het Cuypersarchief in Rotterdam was veel informatie te vinden.
Dat de vloer in de jaren '20 werd afgedekt, kwam vooral omdat de toenmalige directeur hem veel te druk vond. 'Het had vooral te maken met smaak, ze vonden hem niet meer zo mooi', aldus de architectuurhistoricus.

Datzelfde geldt voor de muren van de voorhal, die na de Tweede Wereldoorlog wit zijn geschilderd. Daardoor verdween de oorspronkelijke wandversiering en ook zo'n 70 doeken aan de muur, gemaakt door de Oostenrijkse kunstschilder Georg Sturm, moesten plaatsmaken. Zijn werken verdwenen in de kelder en zijn nu door de Stichting Restauratie Atelier Limburg in hun oude glorie hersteld. De komende tijd keren alle doeken terug in de voorhal. Ook de wanddecoratie is weer terug van weggeweest.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.

Deel dit artikel

Advertentie

Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang tot Trouw.nl.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.