Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Mooiste gehandicapte vrouw van Nederland verkozen

Cultuur

(Novum) - Roos Prommenschenckel is woensdag in het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam verkozen tot Mis(s) 2006. De 21-jarige schone werd in een live tv-uitzending gekroond tot mooiste gehandicapte vrouw van Nederland. Prommenschenkel streed in de finale tegen elf andere kandidaten. De Mis(s)verkiezing is een idee van presentatrice Lucille Werner, die zelf licht gehandicapt is.

Tijdens de avond, gepresenteerd door Werner en Jaap Jongbloed, presenteerden de deelnemers zich in twee rondes. Zowel na de galaronde als na de bikinironde werden er vier kandidaten weggestemd door een jury .

De jury bestond uit oud-minister Herman Heinsbroek, presentatrice Irene van der Laar, radio-dj Marc de Hond en voormalig Miss World Corine Rottschäfer. Uiteindelijk kozen de televisiekijkers de winnares uit de laatste vier kandidaten, door te bellen of te sms'en. Roos won de verkiezing met 52% van de stemmen.

Roos heeft torticollos spasmodica, een zeldzame aandoening waarbij door foutieve spierspanning haar nek in een abnormale stand gaat staan en zij niet meer normaal kan ademen. Zij kan daardoor niet lang staan of rechtop zitten en ligt in een rolstoel. Tijdens de verschillende rondes werd zij de catwalk opgereden door haar vriendje Marino, maar daarna stond zij op uit haar rolstoel en liep ze de rondes zelf. Roos werd bij haar bekroning door Lucille geprezen als 'de mooiste, de sterkste en de beste ambassadrice'.

De winnares won niet alleen het kroontje, een reis naar Aruba, een scooter en een gouden ring. Ze wordt ook een jaar lang ambassadrice van Onbeperkt Nederland, een stichting die zich inzet om de positie van de gehandicapten in Nederland te verbeteren. Roos kijkt uit naar deze functie. "Ik wil een brug bouwen tussen de 'gewone mensen' en de gehandicapten. En daarvoor is dit de ultieme mogelijkheid."

Deel dit artikel