Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Meldpunt voor misbruikte acteurs bij film, tv en theater

Cultuur

Sandra Kooke

Regisseur Job Gosschalk op de filmset in 2010. Gosschalk gaf toe grenzen te hebben overstreden als hij met acteurs aan scènes werkte. © ANP Kippa

Na zoveel verhalen over seksuele intimidatie kon het niet uitblijven: organisaties in de wereld van film, televisie en podiumkunsten openen een meldpunt.

Acteurs die te maken krijgen met seksuele intimidatie of andere ongewenste omgangsvormen kunnen binnenkort met hun klachten terecht bij een meldpunt. Bijna dertig organisaties in de film-, televisie- en podiumkunstensector sluiten zich daarbij aan. Ook komen er gedragscodes om werknemers en zzp'ers te beschermen.

Lees verder na de advertentie
Uit naam van de kunst worden soms grenzen overschreden

Marlies Oele, Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten

Door de vele verhalen over misstanden van de laatste tijd, ontstond bij de film en de podiumkunsten het plan om dit probleem aan te pakken. “Iedereen voelde de noodzaak,” zegt Marlies Oele van de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten. “In deze branche werken veel zzp'ers, acteurs met een contract van soms maar drie maanden. Waar moeten die naartoe met hun klacht? Bovendien is in deze sector de scheidslijn tussen wat wel of niet acceptabel is heel dun. Uit naam van de kunst wordt soms over de grenzen van acteurs gegaan. Dat melden is een grote stap, omdat die grens niet duidelijk is.”

Goddelijke gang

De afgelopen maanden werden onder meer acteur Jappe Claes, regisseur Ruut Weissman en producent Job  Gosschalk beschuldigd van seksueel misbruik. Zijn dit nu uitzonderingen of is er een structureel probleem? Oele: “Dat weten we niet. We hopen met dit meldpunt de omvang te inventariseren. Maar door de verhalen die we horen vermoed ik dat mensen vrij gemakkelijk hun goddelijke gang konden gaan.”

Het meldpunt wordt een onafhankelijk bureau met een man en een vrouw die niet werkzaam zijn in het veld. De aangesloten organisaties gaan het financieren. Anoniem melden kan ook. Het meldpunt, dat naar verwachting eind maart zal openen, bepaalt hoe de klacht wordt aangepakt. Of het meldpunt ook sancties kan uitdelen, wordt nog onderzocht.

De verhalen liepen de spuigaten uit, we moesten wel iets doen

Actrice Manoushka Zeegelaar Breeveld

Discussie in repetitielokalen

Ook zullen werkgevers en opdrachtgevers een gedragscode opstellen die werknemers en zzp'ers bij hun contract krijgen aangeboden. Die gedragscode moet een veilige werkomgeving garanderen.

ACT, de organisatie die de belangen van acteurs behartigt, is blij dat zoveel organisaties zich bij dit initiatief aansluiten. “De verhalen liepen de spuigaten uit, we moesten wel iets doen,” zegt actrice Manoushka Zeegelaar Breeveld van ACT.  Het debat over de misstanden heeft nu al effect, zegt ze. “Er wordt in repetitielokalen veel gepraat over de vraag wat wel of niet toelaatbaar is. Men wordt voorzichtiger. We hopen dat acteurs het nu eerder hardop durven zeggen als er bij hen een grens wordt overschreden.” 

Lees meer in ons dossier over #MeToo

Deel dit artikel

Uit naam van de kunst worden soms grenzen overschreden

Marlies Oele, Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten

De verhalen liepen de spuigaten uit, we moesten wel iets doen

Actrice Manoushka Zeegelaar Breeveld